Annons

"Viktigt att våga lita på männen”

Bara tre procent av alla förskollärare är män. Driver misstankar om pedofili och en strukturell norm om att män inte ska ta hand om barn bort männen från förskolan? Vi har pratat med Max Norin om hur det är att vara man i förskoleverksamhet.
Beta Borås • Publicerad 26 april 2018
Foto: Frida Dam Bergstedt

2015 dömdes en man för pedofili efter att ha varit anställd som vikarie på olika förskolor i Borås. Han var inte den första. Med jämna mellanrum hör vi nyheter om män i förskolan som förgriper sig på barnen de är anställda att ta hand om.

Men vad händer när samhället ser misstänksamt på män i förskolan, en redan grovt underrepresenterad grupp? Och hur är det att vara en av de få männen som arbetar i förskolan idag?

Annons

— Jag försöker tänka att jag är just förskollärare. Inte tänka så mycket på mitt kön utan på att jag är en professionell förskollärare. Om man går runt och tänker för mycket och undviker en massa situationer så signalerar det en sorts otrygghet. Jag tycker det är viktigt att jag ser mig som jämlik mina kvinnliga kollegor, säger Max Norin som jobbar som förskollärare på Ängsjögårdens förskola i Rydboholm.

Foto: Frida Dam Bergstedt

Max har själv aldrig känt någon oro just för att han är man men under förskollärarutbildningen — där bara fyra av 70 studenter i hans klass var män — och efteråt har han träffat på flera som känt sig misstänkliggjorda på grund av sitt kön.

— Vissa berättade om situationer där föräldrarna tyckte att deras barn skulle byta till en annan avdelning för att det var en man på den avdelning de var på och många har hoppat av utbildningen för att de blivit uttittade och känt sig ifrågasatta. Det är väldigt tråkigt att det ska vara så, det behövs ju mångfald i förskolan också.

För att få bukt på problemet tror Max att det både handlar om att den manliga förskolläraren utstrålar trygghet och självsäkerhet i sitt arbete men också att förskolan som arbetsgivare stöttar den manliga kollegan.

— Mycket handlar nog om hur förskolan har jobbat med trygghet och anknytning och att alla föräldrar har en grundtrygghet, då spelar det inte så stor roll vem det är som jobbar. Men börjar det till exempel bli mycket personalbyten och okänd personal kan den här tryggheten vackla hos föräldrarna, de börjar titta lite extra eller funderar en gång till och då sätts ju de här bollarna i rullning. Sen har samhället ett väldigt stort ansvar också, att man vågar lita på männen som är ute och jobbar.

Foto: Frida Dam Bergstedt

Bara tre procent av alla förskollärare är män. I Borås finns cirka 90 förskolor. Här är 634 kvinnor anställda av förskoleförvaltningen som förskollärare men bara 22 män. Men troligtvis är det inte bara pedofilanklagelserna som skrämmer bort män från förskolan.

— Jag tror det handlar mycket om att det på en strukturell nivå funnits en maskulinitetsnorm där män inte förväntats kunna ta hand om barn, inte kunnat visa omsorg. Den maskulinitetsnormen måste förändras, säger Max.

Det arbetet är något som går tillbaka till förskolans roll. På Ängsjögårdens förskola jobbar man mycket med att till exempel normalisera omsorg och omtanke enligt Max.

— Vi formar ändå framtida generationer. Förskolan är en viktig plats och en viktig roll i det här arbetet att förändra.

Foto: Frida Dam Bergstedt
Frida BergstedtSkicka e-post
Det här innehållet är producerat av Beta Borås. Beta Borås är en testredaktion i ett forskningsprojekt med syfte att skapa nya sätt att göra lokal samhällsjournalistik riktat till målgruppen 25-35 år. Projektet pågår till 30 september 2018 och är ett samarbete mellan Borås Tidning, Södertörns högskola, Rise Interactive och Lindholmen Science Park.
Annons
Annons
Annons
Annons