Annons

Datumet – då måste politikerna vara överens

Nu laddar partierna inför förhandlingar om nytt styre i kommunen.
Redan den 18 oktober finns ett inbokat möte för ett nytt kommunfullmäktige.
Borås • Publicerad 12 september 2018

Valresultatet gav ju inget klart besked om vem som ska ta över makten i Borås. Innan rösträkningen är helt klar går inte förhandlingarna in i något skarpt läge, utan nu är det mer av sonderingar som gäller. I slutet på veckan bjuder Socialdemokraterna in alla utom Sverigedemokraterna till samtal. Och redan om en dryg månad möts alltså det nya fullmäktige.

– Då ska vi välja kommunstyrelse och kommunalråd. Det innebär i praktiken att det är en slags deadline, förhoppningsvis, för ett samarbete, säger kommunstyrelsens ordförande Ulf Olsson (S).

Annons

Vad händer om ni inte blir klara?

– Det måste väljas en kommunstyrelse. Förra gången valde vi ju kommunstyrelse och kommunalråd utan att ha helt klart när det gällde styret i kommunen, men förhoppningsvis är allt klart fram till den 18 oktober.

Alla partier utom Sverigedemokraterna har redan innan valet skrivit under en överenskommelse om principen för hur de politiska posterna ska fördelas. Hur kommunalrådsplatserna faller ut beror på hur olika partier formerar en valteknisk samverkan.

– Utifrån det fördelas kommunalrådsposterna proportionellt, säger Ulf Olsson.

Men det är upp till de partier som ingår samarbete att avgöra vilka partiföreträdare som får de kommunalrådsposter gruppen tilldelas. Förra gången blev Miljöpartiets Tom Andersson kommunalråd trots att Vänsterpartiet hade en högre andel av väljarnas röster.

Kommer Miljöpartiet att få någon kommunalrådspost den här gången?

– Det tänker jag inte spekulera i, säger Ulf Olsson.

Miljöpartiets Kjell Hjalmarsson säger:

– Med tanke på att vi bara fick tre mandat gäller det att inte vara för kaxig när det gäller den biten.

SD förväntar sig att få en av de åtta kommunalrådsplatserna. De kan inte kräva att få poster som exempelvis ordförande i nämnderna.

Annons

– Vi ser det som att vi bör ha i alla fall en insyn i de olika presidierna. Då får man helt andra förutsättningar att arbeta politiskt, säger distriktsordförande Andreas Exner (SD) och motiverar det med att information tidigaste kommer till just presidierna.

– Det som är sagt i överenskommelsen är att majoritetsgrupperingen ska tillsätta ordförande och andre vice ordförande, oppositionen tillsätter vice ordförande, säger Ulf Olsson.

SD vill ha en insynspost.

– Det har vi inte med i överenskommelsen, säger Olsson. Och SD ingår inte ens i överenskommelsen. Så jag har väldigt svårt att se att någon skulle släppa in dem. SD har blivit erbjudna att delta i den politiska överenskommelsen, men har valt att stå vid sidan. Då gäller spelreglerna som de övriga har kommit överens om.

Anne BengtssonSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons