Annons
Nyheter

Bevisningen mot Peter Madsen

Peter Madsen har åtalats misstänkt för ett planerat mord på den svenska journalisten Kim Wall, men exakt vilken bevisning åklagarsidan har mot ubåtsbyggaren har ännu inte offentliggjorts.
Ubåtsfallet • Publicerad 8 mars 2018

Här följer en redogörelse för tänkbar teknisk bevisning och försvårande omständigheter för Madsen inför rättegången som inleds i dag.

Ändrad berättelse om Walls död

Annons

Först påstod Madsen att han släppt av Kim Wall på land den aktuella augustikvällen. Senare hävdade han att hon dog efter att ha fått en 70 kilo tung lucka i huvudet. En förklaring som omkullkastades eftersom det inte finns några frakturer på kraniet. Den senaste kända förklaringen från Madsen är att Wall kan ha avlidit till följd av kolmonoxidförgiftning inne i ubåten. Dödsorsaken är inte känd, men man tror att Kim Wall har dödats genom kvävning eller knivskärning i halsen och Madsen åtalas för ett planerat mord.

Styckade kroppen och sänkte ubåten

Trots att Madsen nekar till att ha dödat Wall slog han aldrig larm till myndigheterna efter hennes död. I stället har han erkänt att han styckade kroppen och kastade kvarlevorna i Kögebukten. Han ska även ha gjort sig av med sin mobil och sänkt ubåten med flit. En dryg vecka efter det att ubåten sänkts hittades Walls bål (torso) i vattnet vid Amagers sydkust. I oktober hittades huvudet och andra kvarlevor efter Kim Wall i flera plastpåsar och i november uppgav Köpenhamnspolisen att armar hittats i bukten.

Upphittad kniv och såg

Vid dykningar i bukten har polisen hittat en kniv och en såg. Polisen har uppgett att bålen hade stickskador och att kroppsdelarna som sänkts har tyngts med rörbitar. Rörbitarna stämmer överens med rör som hittats vid en husrannsakan hos Madsen.

Filmer på kvinnomord

På en beslagtagen hårddisk har filmer som visar tortyr och kvinnomord hittats. Mord som visas på filmerna bedömer åklagarmyndigheten som äkta, men betonar att Madsen inte har något med dessa handlingar att göra. Filmerna ska vara inspelade utomlands. Madsen har framhållit att andra har haft tillgång till hårddisken på rymdlaboratoriet. Vilket motiv Madsen misstänks ha haft har dock åklagaren inte velat kommentera före rättegången.

Daniel Kihlström/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons