7HAffärer

Rappsons konkurs väcker frågor

Borås Artikeln publicerades
Ägaren Pelle Gröndahl.
Ägaren Pelle Gröndahl.

Koncernen Rappson med fyra bolag är försatt i konkurs. Ägaren Pelle Gröndahl vill inte kommentera situationen, men anställda berättar att försäljningen har störtdykt.

Rappson AB och Regency konfektion AB är de två bolag som berörs mest. Ytterligare två företag finns registrerade och ingår i konkursen, men har enligt konkursförvaltaren ingen verksamhet.

Rappson är känt i Borås för sitt herrmode med varumärkena Rappson, Lapidus och Jacksonville som säljs i butiken Herrman i Knalleland.

Enligt konkursförvaltaren Anders Lewerth är det ännu inte klarlagt varför bolagen tvingades ansöka om konkurs. Han har inlett en utredning och räknar med att kunna uttala sig mer konkret framåt hösten.

Vad är orsaken till konkursen?

– Om jag ska vara helt ärlig så vet jag inte det än. De flesta leverantörer har fått sina betalningar. Det är hyresvärden som företaget har en skuld till, det talas om ett sjusiffrigt belopp, säger Anders Lewert.

Han tillägger att han har fått information från allmänheten om Rappson som han ska undersöka. Mer än så vill han inte berätta just nu.

Ägaren och vd:n Pelle Gröndahl är fåordig när BT får tag på honom på telefon.

– Jag kommer att stänga butiken. Jag vill inte prata, säger han.

Fem personer sägs upp som en följd av konkursen.

Hos Herrman pågår denna vecka utförsäljning. Personalen berättar hur de har sett försäljningssiffrorna dala de senaste åren.

– Vi hade inte en röd siffra förrän för tre år sedan. Det senaste året har vi knappt fått in några nya kläder, och vi har tappat en och en halv miljon i omsättning, säger Peter Carlquist som är anställd sedan nio år.

Enligt personalen har en inhyrd konsult haft stort ansvar för verksamheten de senaste åren. En av de anställda berättar hur Pelle Gröndahl och konsulten städade ur sina kontor tidigare under våren. En tid därefter kom konkursbeskedet och varsel om uppsägning.

BT har utan resultat sökt konsulten.

Fakta

Rappson

Koncernen består av Rappson AB, Regency konfektion AB, Rappson-Lapidus förvaltning AB och P.A Gröndahl AB. Butiken Herrman säljer herrmode, och i Viskafors finns ett omfattande lager som levererar till säljare runtom i landet.

Rappson bildades 1920. 1985 köpte Pelle Gröndahl varumärket. Efter en omsättning runt 60 miljoner 2013 har siffran sjunkit till runt 20 miljoner.

Visa mer...