7HAffärer

Facken: ”Det blev ändå bättre än befarat”

Borås Artikeln publicerades
Ericssonfacken har nu förhandlat fram en numerär och ett avgångspaket och ska nu förhandla på individnivå med företaget. Facken är nöjda med att ha kunna rädda kvar jobb i Borås.
Foto:Jan Pettersson
Ericssonfacken har nu förhandlat fram en numerär och ett avgångspaket och ska nu förhandla på individnivå med företaget. Facken är nöjda med att ha kunna rädda kvar jobb i Borås.

Från en situation där det såg ut att allt skulle läggas ned till beskedet att 175 tjänster är kvar på företaget. Från fackens sida är man nöjd med att kunna ha räddat tjänster på Ericsson i Borås.

– Vi är nöjda med det, samtidigt som det är tragiskt att fabriken kommer att mista så mycket personal, säger Git von Porat på Unionen.

Facken har haft centrala och lokala förhandlingar med arbetsgivarsidan på Ericsson sedan 4 oktober då ledningen gick ut med beskedet om att spara 3 000 tjänster i Borås. Och när det nu står klart att de ”betydande” neddragningarna i Borås innebär att 460 mister sina jobb medan 175 blir kvar och ytterligare 50 får ny anställning på Speed kopplat till Ericsson är man relativt nöjda.

– I oktober och med den läckta informationen till pressen innan dess gick ju ut på att det inte skulle finnas någon verksamhet kvar alls i Borås. Nu känner många att det är ganska skönt att man får ett konkret besked och att ändå fler än man trott får behålla sina positioner i Borås, säger Tony Josefsson, klubbordförande för Akademikerna i Borås.

Git von Porat, vice ordförande på Unionenklubben, har liknande tankar.

– Nu har vi ändå haft möjlighet att rädda ett antal jobb, det är vi väldigt nöjda med. De tjänster som blir kvar handlar om att utveckla den nya 5G-tekniken, en teknik vi hoppas kommer att slå.

Andreas Brissman, IF Metall-klubbens ordförande, beklagar att man beslutat att flytta produktionen.

– Det är ett tufft läge, men sedan är det bättre än vad de gick ut med i oktober.

Han förklarar att stämningen bland medlemmarna nu är ”dämpad men balanserad”. Git von Porat förklarar att tiden från början oktober fram till nu har präglats av ovisshet för hennes medlemmar.

– Å ena sidan har man innan varslet fått information och kunnat bearbeta den, å andra sidan har man gått omkring i ett vakuum. Nu blir det en smäll igen, nu blir det definitivt.

Fackföreträdarna konstaterar dock att enskilda medlemmar måste vänta till i slutet av januari innan besked kommer precis hur det går för dem.

– Sedan är det ju tydligt att volymproduktionen inte blir kvar, så de som jobbar med det fick ju i dag åter bekräftat att det inte blir kvar, säger Tony Josefsson.

Per Norlander, koncernfacklig förhandlare för Akademikerna på Ericsson, förklarar också att han är nöjd med att tjänster har räddats, men understryker att han tycker det är feltänkt att företaget flyttar produktionen till Ungern.

– Det blir en svagare koppling mellan produktion och utveckling, det finns ett mervärde att ha en stark koppling. Sedan är det en glidande skala - ju tidigare i utvecklingskedjan som utveckling och produktion man är desto viktigare är det att ha den kopplingen.

– Men jag tycker det är fruktansvärt lättsamt av företaget att man inte förmår ha produktion kvar i Sverige.

Andreas Brissman på IF Metall understryker också att det är negativt för Sverige och Västsverige med denna produktionsflytt.

– Sverige och Västsverige tappar nu kompetens inom mikrovågsteknik.