Annons

Hanna Grahn: Hanna Grahn: Turbulensen inom SD har straffat sig

Opinionsmätningen tyder på att Sverigedemokraternas instabilitet i Borås har straffat sig, men att de trots allt är det parti som går starkast framåt. Borås går mot ännu en period med ett osäkert styre.
Hanna GrahnSkicka e-post
Krönika • Publicerad 27 augusti 2018
Hanna Grahn
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Sverigedemokraterna går mot sitt bästa val någonsin i Borås. Men turbulensen i partiet har förmodligen bidragit till att siffrorna inte är ännu högre än de 16,6 procent de får i den mätning som Novus gjort på uppdrag av Borås Tidning, SVT och Sveriges Radio.

Med mindre än 90 dagar kvar till valet avgick partitoppen Patric Silfverklinga i juni och gav sitt forna parti svidande kritik. Bland annat ansåg han att SD inte gjort upp med sitt rasistiska förflutna, och att de låst in sig i en offerroll. Och det är verkligen inte första gången det blåser inom SD i Borås. Genom åren har vi fått vänja oss vid interna stridigheter och tomma stolar. Förmodligen är det detta som gör att SD i Borås ser ut att inte nå samma nivåer som de gör i opinionsmätningar på riksnivå just nu.

Annons

Och på samma gång visar mätningen att Kristdemokraterna riskerar att halka ur fullmäktige. Det finns det säkert fler partier som bävar för. Om Kristdemokraterna inte skulle klara sig kvar i Boråspolitiken, betyder det en rejäl försvagning för Alliansen.

En opinionsmätning är alltid bara en mätning, och man ska ta det för vad det är. Både KD:s och SD:s felmarginal i Novus mätning ska man absolut slänga ett öga på. I de senaste mätningarna på riksplanet har KD gått framåt något. Det kan borga för att de vanliga stödröstarna vågar fortsätta med det. Men förmodligen går en och annan i Borås just nu och funderar på saken.

”Det som kommer att hända direkt efter valet är att det utåt sett förmodligen kommer att breda ut sig en ekande tystnad.”

Så vad betyder resultatet för styret i Borås? Jo, att Borås ser ut att gå mot ännu en mandatperiod där det inte finns en majoritet för något av blocken. Precis på samma sätt som i rikspolitiken. SD får en förstärkt vågmästarposition.

De rödgröna är fortfarande största blocket i mätningen, om än försvagade. Socialdemokraterna kan också glädjas åt att de återigen ser ut att göra ett något bättre val i Borås än på riksplanet. Trots den besvärliga parlamentariska situationen i Borås lyckas de med detta.

Det som kommer att hända direkt efter valet är att det utåt sett förmodligen kommer att breda ut sig en ekande tystnad. Räkna med många kommentarer från politiker i stil med: ”Det är för tidigt att säga något än.” Och: ”Vi har inlett samtal med andra partier, och återkommer när vi har något att berätta.”

”Ingen av rollerna är särskilt tacksam. Nu handlar det om att ta ansvar.”

Flera scenarier är möjliga:

* De rödgröna försöker styra i minoritet. Nackdelarna med detta är att politiken blir helt oberäknelig. Sverigedemokraterna kan när som helst göra gemensam sak med Alliansen och klubba igenom borgerliga förslag. Om Alliansen går fram med ett gemensamt budgetförslag, vilket de gjorde efter valet 2014, kommer den sannolikt att gå igenom i fullmäktige med hjälp av SD.

* Alliansen kliver fram och räknar med att SD inte säger emot dem. Nackdelen med detta är att SD i förlängningen kommer att ställa krav på inflytande, vilket inget parti säger sig vara beredd att ge dem.

* En uppgörelse görs över blockgränserna, eventuellt i likhet med den handlingsplan som Socialdemokraterna och Moderaterna enades kring efter budgetturbulensen 2014. Nackdel: Om bara S och M ingår överenskommelser känner sig mindre partier på båda kanter uteslutna. Styret blir också otydligt och svårutvärderat för väljarna. Vem ska ställas till svars för den förda politiken?

Alliansen riskerar en svekdebatt hur de än agerar efter valet. De rödgröna kommer eventuellt att få bära ansvar igen, dock behöver de kompromissa över blockgränsen. Ingen av rollerna är särskilt tacksam. Nu handlar det om att ta ansvar.

Annons

Den stora vinnaren, trots allt, ser ut att bli Sverigedemokraterna.

Annons
Annons
Annons
Annons