Annons

Drabbas inte av klimatångest i onödan

Jag har valt att tro att klimathotet är överdrivet, men det betyder inte att vi inte ska bry oss om miljön, skriver Urban Fhager Andersson.
Insändare • Publicerad 16 mars 2019
Detta är en insändare i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Att miljöfrågan och global uppvärmning lyfts fram extremt mycket just nu i svenska medier, kan väl knappast ha undgått någon. Det jag efterlyser är en mer balanserad debatt, där alla röster får komma till tals.

Jag har försökt att sätta mig in i detta ämne och lyssnat på mängder av föreläsningar av både klimatforskare som arbetar för IPCC och många svenska och utländska kunniga miljöforskare som anses som ”klimatförnekare”.

”Det tror jag leder till klimatångest och onödig oro som gör att många, främst unga, tappar tilltron till framtiden.”
Annons

Nu är det ju omöjligt för mig att avgöra vad som är trovärdigt, eftersom jag saknar rätt kompetens och utbildning.

Fast egentligen är alla kunniga forskare överens, det som skiljer dem åt är hur de tolkar konsekvenserna på lång sikt. IPCC- forskare använder olika klimatmodeller, men hur exakta modellerna är i sina förutsägelser, det kan ingen säga helt säkert, för ingen forskare har den fulla förståelsen för hur klimatet fungerar.

Det jag reagerar på är den domedagsstämning som förs ut i Sverige i dag och som jag menar leds av media och politiker, som inte är forskare. De tar olika rapporter och förstorar upp dem och utgår från värsta tänkbara scenario. Det tror jag leder till klimatångest och onödig oro som gör att många, främst unga, tappar tilltron till framtiden. Enda sättet att rädda världen är att sluta äta kött, flyga, köra bil, sluta konsumera med mera.

Hur detta fungerar i en global värld och vilka konsekvenser det får för våra jobb och så vidare tar man inte hänsyn till.

Jag har valt att tro att klimathotet är överdrivet, men det betyder inte att vi inte ska bry oss om miljön. Vi ska fortsätta att utveckla vår teknik, bli mer energieffektiva. Visst kan vi äta mer grönt och åka mer tåg, men vi kommer inte ” rädda världen” genom det. Vi får anpassa oss till ett något varmare klimat och skörda frukterna av att lite mer koldioxid faktiskt också är till nytta för växtligheten på jorden. Sedan kan vi påverka de flesta andra länder som har långt kvar till Sveriges nivå när det gäller miljötänkande.

Vi kan inte satsa allt på att sänka koldioxidutsläppen när vi har så många fler miljöproblem. Jag tänker på all plast i haven och återvinning av sopor som är obefintlig i stora delar av världen.

Urban Fhager Andersson

Annons
Annons
Annons
Annons