Annons

Kvinnoförtryck behöver mötas med konkreta reformer

Svar till Annette Carlson (M), BT 8/3.
Replik • Publicerad 18 mars 2019
Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Annette Carlson (M) skriver i en debattartikel på internationella kvinnodagen att vänstern alldeles för länge haft monopol på diskussionen om jämställdhet. Vidare skriver hon att Moderaterna har svar på ”dagens jämställdhetsutmaningar”. Det gläder mig förstås att Moderaterna har sett våra ansträngningar och att de nu själva, låt vara lite sent – men bättre sent än aldrig – vill vara med i matchen. I ett samhälle där kvinnor som grupp systematiskt underordnas män, vilket visar sig i form av lägre lön och pension, större utsatthet för sexualiserat våld och större ansvar för barn och oavlönat hemarbete, välkomnar jag alla som vill arbeta för förändring.

Det förtjänar dock att sägas att det inte är en slump att Vänsterpartiet, riksdagens första feministiska parti, är det parti som förknippas med jämställdhet. För att uppnå ett samhälle där flickor och pojkar, kvinnor och män har samma makt och möjligheter att forma sina liv krävs nämligen konkret feministisk politik. Den politiken har och driver Vänsterpartiet.

””Jämställdhetspolitik kan inte bara handla om att beskriva sig själv som den som har svaret på ”dagens jämställdhetsutmaningar”, det måste tvärtom handla om att agera för förändring.””
Annons

Ett konkret exempel är Borås stads budget för 2019, där varken det nya mittenstyret eller Moderaterna hade något att komma med på jämställdhetsområdet, men där Vänsterpartiet föreslog en rad reformer. Flera av dem fick vi också igenom: att porrfilter ska installeras på skolors och förskolors datorer, att en stödverksamhet för personer i prostitution ska utredas, att arbete mot sexuella trakasserier och övergrepp ska ingå i certifieringen för Säker och trygg förening, samt att kommunen inte ska upplåta utrymme för sexistisk eller rasistisk reklam.

Vi kan däremot också konstatera att det förslag som vi presenterade, som skulle göra stor skillnad för kvinnors inkomst och arbetsmiljö, nämligen införandet av sex timmars arbetsdag för undersköterskor över 60 år, inte fick gehör. Övriga partier kan alltså tänka sig att ställa upp på jämställdhetssatsningar till en viss gräns, men inte när det rör sig om förändringar av ekonomiska strukturer. Inte heller fick vårt förslag om extra resurser till kommunens viktiga arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck gehör.

Enligt Nanna Gillberg, forskare vid Handelshögskolan i Göteborg, kommer det att dröja 186 år innan Sverige är jämställt om förändring gällande exempelvis lön, fördelning av obetalt hem- arbete, uttag av föräldraledighet och vård av barn fortsätter ske i samma takt som i dag.

Genom kloka politiska beslut kan och ska vi höja ambitionerna för att uppnå jämställdhet snabbare. Det handlar om nationella reformer, men också om arbete som kommunen behöver göra. Vänsterpartiet har målsättningen att den generation som föds i dag ska bli den första jämställda generationen. Vi tänker inte vänta 186 år på att kvinnors rättigheter och möjligheter blir desamma som mäns. Därför har vi på internationella kvinnodagen lämnat in två motioner till kommunfullmäktige för att skärpa Borås jämställdhetsarbete.

Vi ser fram emot att få Annette Carlsons (M) stöd för våra förslag, för jämställdhetspolitik kan inte bara handla om att beskriva sig själv som den som har svaret på ”dagens jämställdhetsutmaningar”, det måste tvärtom handla om att agera för förändring.

Ida Legnemark (V), gruppledare

Annons
Annons
Annons
Annons