Annons
Nyheter

Pensionsuppgörelsen: Rätt att arbeta till 69

Den lägsta pensionsåldern höjs till 64 år – och rätten att stanna kvar på arbetet till 69 år. Detta enligt pensionsöverenskommelsen som presenteras i dag.
Samtidigt stärks skyddet för de fattigaste pensionärerna, och oseriösa fonder ska rensas bort.
Sverige • Publicerad 14 december 2017

Höjningen av den lägsta åldern för uttag av allmän pension, som i dag ligger på 61 år, sker i flera steg, skriver politikerna i pensionsgruppen i en artikel på DN Debatt. Höjningen till 64 planeras vara genomförd till 2026.

Höjningen till 69 år av rätten att jobba kvar ska vara genomförd till 2023, enligt överenskommelsen. Samtidigt ska det inte gå att ta ut garantipensionen förrän från och med att man fyllt 66 år, jämfört med 65 år i dag. Från 2026 knyts den åldern dessutom till hur medellivslängden utvecklas och kan därmed komma att skriva upp ytterligare.

Annons

Vidare förändras premiepensionssystemet, med syfte att få högre framtida pensioner. Oseriösa aktörer ska rensas bort genom bättre kontroll av vilka fonder som ingår i systemet. Det kommer att ge "avsevärt" färre fonder, skriver pensionsgruppen.

Garantipensionen – grundskyddet för dem som haft liten eller ingen arbetsinkomst under livet – höjs med ett tilläggsbelopp för de pensionärer som har svårast ekonomisk situation, enligt pensionsgruppens överenskommelse. Dessutom ska taket höjas i bostadstillägget.

De sex partiernas överenskommelse presenteras i sin helhet klockan 9 i dag.

Pensionsgruppen består av S, MP, M, L, C och KD.

KB/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons