Annons

Polisen kallar till dna-topsning efter mordet i Ulricehamn

På måndagsmorgonen gick polisen ut med att de kallar ett stort antal personer till förhör och dna-topsning efter dådet på Lassalyckan.
Ulricehamn • Publicerad 4 december 2017

BT har tidigare berättat att polisens spår har lett till att man kunnat fastställa både dödsorsak och tidpunkt för mordet på kvinnan på Lassalyckan.

Men för att komma vidare i utredningen krävs en dna-träff, enligt polisområdeschefen Lena Matthijs.

Annons

Polisen har nu skickat ut sms till 200 personer som kallas till förhör och dna-topsning. Personerna som har fått meddelandena är inte misstänkta för brott, men polisen vill arbeta brett för att komma i kontakt med personer som kan vara intressanta för utredningen. Enligt polisen är det inte en desperat åtgärd.

– Absolut inte. Det är ett utredningssteg som är viktigt. Det har krävts en del förberedelser och vi har samlat på oss en del material. Det är ett steg vi tar och vi tror att vi kommer få in nya uppgifter och vi tror att vi kan få en misstänkt, säger Tommy Nyman, presstalesperson i region Väst.

Alla som är kallade till förhör i Ulricehamn kommer att få lämna ett salivprov för dna-analys. Det rör sig om 200 män, men mer än så vill Tommy Nyman inte säga. I smset står det att urvalet har skett efter kriterier som ålder och knytning till ett visst område. Det kan enligt Tommy Nyman även bli tal om en ny omgång sms-kallelser.

– Vi har olika urvalskriterier och det är gärningsmannaprofilgruppens utredning som vi använt för att hitta vilket grepp vi ska ta och vilket område vi ska söka i.

Redan under måndagsförmiddagen hade flera personer hört av sig för att boka tid. Tommy Nyman berättar att man räknar med att de som fått sms ska höra av sig. Gör någon inte det söker man upp personen och tar reda på varför.

Dna:t testas bara mot just det här brottet och matchar det inte förstörs provet direkt av nationellt forensiskt centrum. Inget sparas eller matchas mot andra brott.

Polisen ber om allmänhetens förståelse och Tommy Nyman menar att de flesta vill att mordet ska lösas och därför gärna hjälper till. Att masskalla människor på det här sättet har förekommit vid några tillfällen i landet, men i Västsverige är det nytt.

– Vi ser att i de fallen man provat det här ger det bra effekt. De allra flesta vill ju att mordet ska lösas och alla utom en har ju rent mjöl i påsen.

Delvis hoppas polisen nu på att få prata med nya personer och få in nya vittnesuppgifter man inte nåtts av tidigare. Delvis hoppas man på att kunna avfärda flera personer som eventuellt inblandade. Dessutom hoppas man såklart på chansen att gärningsmannen är av en de 200 som kallats.

Vedrana SivacSkicka e-post
Louise OlssonSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons