Annons

Debatt: Det stinker i Borås skolor

Bananskal, äppelskruttar och apelsinskal som ligger kvar i jäser i papperskorgen börjar höra till vanligheterna i skolan i Borås, menar Anders Alftberg.
Debatt • Publicerad 9 maj 2018
Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Janerik Henriksson / TT

Det börjar nu höra till vanligheten att våra skolbarn känner en sur och något unken doft när de på morgonen kliver in i sitt klassrum. Bananskal, äppelskrutt och apelsinskal har under ett par dygn fått möjligheten att ligga och jäsa till sig i klassrummets svarta påse. Detta är en av flera påtagliga konsekvenser, vilket framkommit i samtal med kollegor i skolan och genom min roll som kontaktpolitiker i grundskolenämnden, av de besparingar på fyra miljoner som de styrande beslutat om inom lokalvården i Borås stads grundskolor. Bland annat ska nu klassrummen endast städas varannan dag.

Redan i början av februari varnade vi som enda parti för riskerna med dessa besparingar. Vi lyfte frågan både i form av ett debattinlägg i Borås Tidning, men också i grundskolenämnden den 27 februari.

Annons

Vi påpekade att städningen av våra barns klassrum inte bara handlar om att skapa en mer trivsam och fräschare innemiljö, utan att främsta syftet är att minska en rad föroreningar. Dammet i våra klassrum kan innehålla många olika ämnen som kan påverka våra elevers hälsa negativt: mögel, kvalster, bakterier och virus, pollen, pälsdjursallergen, hudflagor, fibrer från textilier, partiklar från tvättmedel med mera.

Vi påpekade även att Borås stad går emot Folkhälsomyndighetens allmänna råd (FoHMFS 2014:19) om städning, men även sin egen miljöförvaltnings riktlinjer. Enligt dessa bör till exempel städning av klassrum och övriga lokaler i skolan ske dagligen. Uppenbarligen tycker Borås styrande att man inte behöver följa de riktlinjer som miljöförvaltningen fastställt. Man kan ju undra varför vår kommun arbetar fram långa och omfattande dokument, som man sedan inte bryr sig om att själv följa.

Vi lyfte också orimligheten i att dra ned på städningen av våra skolor, när antalet elever beräknas öka med cirka 380 per år i grundskolan. Allt fler elever kommer att trängas på allt mindre ytor under flera år framöver. Att i detta läge försämra städningen av våra skolor är häpnadsväckande oansvarigt.

Våra lärare är ett tåligt släkte, som är vana vid att ta på sig allt fler uppgifter som inte har med läraryrket att göra. De gör detta eftersom de sätter sina elevers bästa i första hand; när soporna inte töms så gör den plikttrogne läraren det, när klassrummets golv är sandigt och lerigt så fixar även lärarna detta. Kanske är det också vad våra styrande politiker kallt räknar med, när man gör denna besparing på fyra miljoner.

Men snålheten bedrar visheten. Med ovan nämnda besparingar så riskerar vi inte bara våra barns hälsa, utan också kvaliteten på undervisningen. Kartläggningar och undersökningar av lärarnas arbetssituation visar tydligt att våra lärare redan i dag får alldeles för lite tid till att planera och förbereda sina lektioner. Lärarna behöver knappast ytterligare åtaganden som inte har med undervisning att göra. I tider då det är svårt att behålla och rekrytera lärare till Borås skolor, så är det inte speciellt begåvat av Borås stad att tillföra soptömning och städning i lärarnas arbetsbeskrivning.

Kanske är det även på sin plats att påpeka att Sverigedemokraterna i Borås kommunfullmäktige ville tillföra tio miljoner mer än de övriga partierna till grundskolan. Hade alla de övriga partierna röstat på vårt förslag så hade vi kanske sluppit denna ”smutsiga” historia.

Anders Alftberg, skolpolitisk talesperson för SD Borås, ledamot i grundskolenämnden

Annons
Annons
Annons
Annons