GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kajsa Kettil: Två doser är livsviktigt, tre doser ett slöseri

Nu råder det inga tveksamheter. Två sprutor räcker.
Kajsa KettilSkicka e-post
Ledare • Publicerad 14 september 2021 • Uppdaterad 15 september 2021
Kajsa Kettil
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
En färsk, internationell forskningsrapport konstaterar att två vaccindoser mot covid-19 räcker.
En färsk, internationell forskningsrapport konstaterar att två vaccindoser mot covid-19 räcker.
Foto: Johan Nilsson/TT

I takt med att världens rika länder har uppnått en hög grad fullvaccinerade medborgare har suget efter en tredje så kallad booster-dos ökat. I synnerhet i länder som varit tidiga att vaccinera, som USA och Israel. Nu meddelar även Storbritannien att en tredje vaccindos mot covid-19 kommer att erbjudas personer i riskgrupp, vilket är förståeligt, men även till alla över 50 år.

Tanken på ett ännu högre skydd lockar. Men i den andra vågskålen ligger faktumet att en majoritet av alla människor i låginkomstländer inte ens har fått sin första spruta. Nyligen satte det globala vaccinprogrammet Covax ner foten och poängterade att endast 20 procent av befolkningen i låg- och medelinkomstländer har fått sin första dos, att jämföra med 80 procent i höginkomstländer.

Det är orättvist. Och dumt. Den enda rimliga lösningen är att fördela vaccinet jämnare över världen.

Att skänka vaccin till fattigare länder kan visserligen framstå som solidariskt. Det är det också, men gåvan är i lika hög grad egoistisk, eftersom ingen går säker så länge coronaviruset kan spridas och fortsätta mutera. Makthavare som fokuserar på att så många som möjligt tar sina två sprutor, men som inte inför en tredje, hjälper därför både på hemma- och bortaplan.

”Det är orättvist. Och dumt. Den enda rimliga lösningen är att fördela vaccinet jämnare över världen.”
Kajsa Kettil

Detta faktum får nu stöd även från en internationell forskargrupp med representanter från bland annat Världshälsoorganisationen WHO och det amerikanska livs- och läkemedelsverket FDA. I tidskriften The Lancet konstaterar de att människor som inte befinner sig i någon riskgrupp inte behöver en tredje spruta mot covid-19. Slutsatsen har dragits efter en sammanställning av ett stort antal studier, som visar att två doser ger ett högt skydd mot allvarlig sjukdom.

Vissa fullvaccinerade kommer alltså att smittas, men ytterst få kommer att dö. Och dessutom poängterar rapportförfattaren Ana-Maria Henao-Restrepo från WHO något viktigt: ”Om vaccinen används där de gör störst nytta kan de påskynda slutet för pandemin.”

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.