Annons

När fler vill ha fritidshus vill MP höja skatten

Det spelar ingen roll att klimatfrågan blir en allt hetare fråga. Det går ändå inte bra för Miljöpartiet som nu vill hämta inspiration från Vänsterpartiets framgångar.
Ledare • Publicerad 13 oktober 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.
Fler har köpt fritidshus under pandemin.
Fler har köpt fritidshus under pandemin.Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

Det är i en intervju i Expressen (4/10) med språkröret Märta Stenevi som det förekommer uppgifter om att MP tittar närmare på V:s framgångar efter sommaren. Istället för att lugnt och fint lyda gick Vänsterledaren Nooshi Dadgostar i polemik med regeringen och fällde slutligen Stefan Löfven (S). Bilden av henne blev inte en bråkig och jobbig typ, som regeringspartierna ville sätta. Tvärtom blev det Dadgostars styrka och opinionsmässigt har V:s påstridighet uppskattats, och likaså har meningsmotståndare imponerats.

Stenevi tillbakavisar dock uppgifterna och menar att MP inte bråkar för sakens skull utan för att de ser ett antal frågor – som till exempel strandskyddet – som viktiga. Men alldeles oavsett vad Stenevi vill förmedla är det uppenbart att partiet söker sig mer vänsterut. Inför partiets kongress i veckan väntar ett nytt program som kan sägas vara vänster; man vill till exempel trappa ner ränteavdragen för bostadslån, återinföra värnskatten och beskatta fritidshusen mer än permanenta bostäder.

Annons

Just det sistnämnda är intressant och illustrerar tydligt att MP saknar markkontakt. Under coronapandemin har många svenskar omvärderat sitt sätt att leva. Det är inte ett urbant liv i en lägenhet i ett av storstädernas attraktiva områden som lockar, utan det traditionella villa-livet. Det syns i det ökade intresset – och priset – för villor, men det har även sålts fler fritidshus under pandemin. I januari 2021 ökade exempelvis försäljningen av fritidshus med elva procent jämfört med samma månad ett år tidigare. Dessutom har journalisten Lilian Sjölund en viktig poäng när hon i en ledare (Hela Hälsingland 5/10) belyser det orimliga i att MP vill höja skatten för fritidshus med tanke på att många har investerat i det istället för att exempelvis resa.

”Men MP:s förslag drabbar inte primärt den med mycket tillgångar, utan de som vill men inte kan köpa ett fritidshus.”
Anela Murguz

Stenevi försöker linda in det i något slags rättvise- och jämlikhetsresonemang när hon säger att Sverige inte har jämställda inkomster på grund av att allt mer av den disponibla inkomsten kommer från kapital, och att detta därför måste beskattas hårdare. Men höjda skatter kommer inte att hjälpa de som försöker spara ihop till ett köp av fritidshus.

I somras uppmärksammades statistik från SCB som visade att gapet mellan svenskfödda barns tillgång till fritidshus och barn med utländsk bakgrund är stor. Det är egentligen inte konstigt med tanke på att de svenskfödda barnen förmodligen har ärvt något sommarställe av släkten. Dessa föräldrar har inte heller haft samma uppförsbacke framför sig som de föräldrar som kommit till ett nytt land som de förväntas etablera sig i, och som kanske därför gör att ett köp av sommarstuga inte ligger högst upp på ”att göra-listan”. Jag har vid tidigare tillfällen också argumenterat för att delningsekonomin kan göra sommarstugelivet mer tillgängligt för alla.

Den som vill bör kunna köpa sig ett fritidshus. Men MP:s förslag drabbar inte primärt den med mycket tillgångar, utan de som vill men inte kan köpa ett fritidshus. Att MP vill höja skatten på fritidshus när det efterfrågas allt mer vittnar mest om ett parti utan taktkänsla och som inte verkar veta åt vilket håll de är på väg.

Anela MurguzSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons