Annons

Kajsa Kettil: Låt SR:s misstag bli en väckarklocka inför valet

Förväxlingen av orden ”islamister” och ”muslimer” solkar ner Sveriges Radios rykte här och nu, men riskerar på längre sikt även att sänka förtroendet för medier i allmänhet.
Kajsa KettilSkicka e-post
Ledarkrönika • Publicerad 6 maj 2022
Kajsa Kettil
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Felöversättningen av Ebba Buschs (KD) uttalande riskerar att påverka människors tillit till medier.
Felöversättningen av Ebba Buschs (KD) uttalande riskerar att påverka människors tillit till medier.Foto: Pontus Lundahl/TT

”Varför har vi inte 100 skadade islamister?”

Det går att säga och tycka mycket om Ebba Buschs (KD) uttalande om polisens förutsättningar och arbete under påskupploppen. Osmidigt, populistiskt och konfliktsökande, är tre bidrag från ledarsidan. Andra har valt ett annat språkbruk, som justitieminister Morgan Johansson (S) som bemötte uttalandet med ett ”Är hon inte riktigt klok?” Några, som exempelvis borgerliga partiledare, har besvärat kört en mellanväg genom att förmedla att de förstår Buschs andemening men att de inte skulle ha uttryckt sig på det viset. Och ytterligare några, som Jimmie Åkesson (SD) har försvarat henne: ”Hur detta ens kan vara kontroversiellt är för mig en gåta.”

Annons

Det är helt okej att vi tycker olika. Det är också okej att politiker får stå till svars för sina uttalanden. Makthavare ska räkna med och tåla tuff granskning.

Vad som däremot inte är acceptabelt är att deras uttalanden förvanskas. Det drabbar inte bara dem själva och deras partier, utan i förlängningen även förtroendet för demokratin.

Detta har tyvärr Sveriges Radio nyligen gjort sig skyldigt till. Häromdagen avslöjade DN att public servicebolagets nyheter på somaliska och arabiska har översatt ”islamister” till ”muslimer”. Det är ungefär lika klantigt som om kanalen hade beskrivit ”människor” som ”terrorister”. Eller till och med värre än det, med tanke på de motsättningar i samhället som förväxlingen av islamister och muslimer kan förstärka.

”När allvarliga klavertramp ändå sker påverkas inte bara det berörda mediet, utan även den fria journalistiken i ett bredare begrepp.”

Den felaktiga översättningen var dessvärre inte ett enskilt olycksfall i arbetet i ett radioinslag, utan har även publicerats på sajten och kanalens Facebooksida.

I SR:s P1-morgon (6/5) beklagar den ansvariga utgivaren Klas Wolf-Watz att det allvarliga felet skedde. Det är en bra början.

För det kan inte vara lätt att vara ansvarig utgivare för journalistiskt material som publiceras på ett språk som utgivaren inte behärskar. Och det hedrar Wolf-Watz att han inte skyller ifrån sig utan tvärtom medger att de har begått ett stort misstag. Dessutom bör det lyftas fram att SR agerar helt enligt regelboken; bolaget medger att felaktiga uppgifter har publicerats, felet rättas och information om situationen går ut i berörda kanaler.

Det kan även vara på sin plats att poängtera att medier tar beslut hela tiden, beslut som i de allra flesta fall är korrekta och därför inte uppmärksammas. Men när allvarliga klavertramp ändå sker påverkas inte bara det berörda mediet, utan även den fria journalistiken i ett bredare begrepp.

I en tid när både världsledare och privatpersoner försöker underminera oberoende medier genom att beskylla dem för att leverera ”fake news” blir konsekvenserna ännu mer omfattande. Ytterligare en aspekt i sammanhanget är att skadan blir större när misstag begås av medier som många litar på. Enligt SOM-institutet har public service-bolagen SVT och SR högst förtroende hos svenska folket.

Den uppkomna situationen bör fungera som en väckarklocka för svenska medier. Med fyra månader till valet är det ytterst angeläget att det som publiceras är sant. Det finns krafter som vill sprida falsk information och skapa splittring. Mediernas roll blir därmed ännu viktigare. Men en del av ansvaret ligger även hos gemene man och kvinna att inte gå igång på och dela inlägg som verkar lite för uppseendeväckande för att vara sant.

Det ligger i allas intresse att vi kan behålla tilliten för medier, varandra och demokratin.

Annons
Annons
Annons
Annons