Annons

Bra med krafttag mot sexhandeln i Borås

Sexhandeln behöver prioriteras, utredas och leda till kännbara påföljder. Men det behövs ännu mer kunskap om brottets karaktär. Det är därför bra att Borås stad initierar en kartläggning.
Ledare • Publicerad 26 november 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.
Borås stad har intensifierat arbetet mot sexhandel.
Borås stad har intensifierat arbetet mot sexhandel.Foto: Anton Hedberg

De granskningar av sexhandeln som BT på senare tid gjort rymmer flera vinklar; de utsattas egna berättelser, det faktum att ytterst få döms för sexköp och hur politiker, polisen och kommunen arbetat med frågan genom åren.

På senare år har mycket av arbetet mot prostitution gått i rätt riktning. I början av året drog Mika-mottagningen igång och erbjuder personer som bland annat säljer sex stöd och samtal. Detta efter att stödverksamheten i Göteborg, dit utsatta i Sjuhärad hänvisats till fram till nyligen, länge varit överbelastad. Från polisens sida har man också tydligt prioriterat sexhandeln. Något som gett resultat då till exempel 42 västsvenska personer blev misstänkta för brott efter en omfattande insats nyligen.

Annons

Nu ska kommunen dessutom inleda en kartläggning av sexhandeln i Borås, vilket ledarsidan argumenterade för redan i början av 2020. Men som flera i kommunen poängterar för BT (21/11) är det ett svårt uppdrag. Inte minst för att mörkertalet är stort och att framförallt människohandeln är en dold verksamhet, vilket kan försvåra möjligheterna för en kartläggning. Dessutom är många av sexhandelns mekanismer kända sedan tidigare. En kartläggning skulle således inte ge ny kunskap, men den befintliga kunskapen skulle däremot breddas.

”Men om sexhandeln ska brytas på längre sikt måste man gå till roten av problemet: Efterfrågan på att köpa andra människors kroppar.”
Anela Murguz

Man bör inte heller underskatta den signal som en kartläggning sänder. Det ger ändå en signal om att dessa brott tas på allvar. Och det är mer än vad man kan säga om arbetet hittills där insatser mot prostitution på olika sätt förhalats.

I BT:s Nyhetsbaren förra månaden sade exempelvis områdespolisen Joakim Hellström att både allmänhet och enskilda poliser kan uppleva sexhandel som jobbigt och att man därför inte vågar ta tag i det. Det ligger nog mycket i detta och i Borås har det blivit tydligt att man bara genom att tala mer öppet om det, prioritera frågan och rikta både polisiära och sociala resurser kan uppnå förändring. Om än i liten skala.

Men om sexhandeln ska brytas på längre sikt måste man gå till roten av problemet: Efterfrågan på att köpa andra människors kroppar. Genom att tala mer om problematiken i detta, den maktrelation som inte sällan finns och hur sexhandeln många gånger hänger tätt ihop med människohandeln, samt vilka konsekvenser ett sexköp kan få för de inblandade, kan det förhoppningsvis minska.

Men för den som ändå tar sig friheten att köpa någon annans kropp måste rättssamhället vara tydlig mot. Det ska inte gå att komma undan i den utsträckning som många sexköpare gör idag. Och man kan med fördel även diskutera om ett strafföreläggande, som är den vanligaste påföljden för brottet idag, är kännbart nog.

Anela MurguzSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons