Annons

Vem skyddar de mest utsatta i Borås?

Redan 2005 fanns ambitionen att ”ta krafttag” mot prostitutionen. Femton år senare har de utsatta personerna fortfarande få möjligheter till hjälp. Det är dags att skynda på arbetet mot prostitution.
Ledare • Publicerad 6 mars 2020
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.
Gatuprostitutionen har minskat men är desto mer omfattande på nätet.
Gatuprostitutionen har minskat men är desto mer omfattande på nätet.Foto: OLA TORKELSSON / TT

Gatuprostitutionen har flyttat ut till nätet och olika chattforum. Det gör att sex- och människohandel till större del kan begås i det dolda. Därmed blir brotten också svårare att utreda. Trots att det i många vardagliga sammanhang än i dag är stigmatiserande att tala om dessa frågor, tycks inte skammen ha några gränser hos de som kan tänka sig köpa sex.

Tidigare i vintras berättade BT (31/1) om journalisten Oscar Nilsson vid Knallebladet som blivit nedringd av ett antal män. Detta efter att han intervjuat en kvinna i Herrljunga som sålde sex. De ville ha hennes kontaktuppgifter.

Annons

Det finns säkert flera liknande berättelser som vi inte känner till. Men vad vi däremot vet med säkerhet är att möjligheten till hjälp att bryta sig loss från prostitution många gånger är nästintill obefintlig.

Redan 2005 belystes prostitutionen i Borås med anledning av ett par uppmärksammade fall, bland annat ett fall där det dröjde två år innan en ung kvinna fick hjälp trots socialkontorets kännedom om fallet. Prostitutionen skulle därför kartläggas och socialarbetarna skulle bli bättre på att hjälpa de utsatta.

Så, vad har uträttats under dessa femton år? Svaret är man i mångt och mycket står kvar i samma utgångsläge.

Förvisso finns en medvetenhet om att stora delar av prostitutionen flyttat från gatan till nätet, men inte i vilken omfattning eller vilka som drabbas. Det finns inte heller någon del i socialtjänsten som kan erbjuda stöd åt de utsatta, vilket ju var en av de främsta ambitionerna för femton år sedan. Den stödverksamhet i Göteborg som de utsatta i Borås med omnejd hittills hänvisats till hittills är så överbelastad att det inte längre går att söka sig dit. Borås stad har med anledning av det nyligen genomfört en utredning som tittat närmare på möjligheten att öppna en liknande stödverksamhet här, och kommit fram till att behovet finns. Men frågan om var dessa personer ska ta vägen under tiden kvarstår.

Relationsvåldsenheten jobbar redan i dag med dessa frågor, men det skulle behövas ett tydligare mandat från kommunens sida där resurser och möjligheter ges för att de ska kunna rikta in sig även på prostitution i allmänhet. Därutöver är inte trafficking enbart koncentrerat kring större städer, utan sker även i småkommuner. Enligt en granskning av prostitutionen som P4 Sjuhärad gjort (20/2) framgår det att kunskapsluckorna är ännu större i de kringliggande Sjuhäradskommunerna.

Sex- och människohandel är ett globalt fenomen som Borås, Herrljunga, Ulricehamn, Mark, Bollebygd, Tranemo och Svenljunga av förklarliga skäl inte kan lösa varken på egen hand eller tillsammans. Insatserna måste komma uppifrån. Men i väntan på dessa insatser måste kommunerna åtminstone erbjuda stöd, och då är det inte läge att vänta femton år på att något ska hända.

Annons
Annons
Annons
Annons