Annons

Åtgärderna måste träffa rätt

Ungdomsvården kan inte fungera som fängelse. Vård och straff är inte samma sak.
Ledare • Publicerad 5 januari 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.
I augusti rymde två brottsdömda personer från ett ungdomshem utanför Lund.
I augusti rymde två brottsdömda personer från ett ungdomshem utanför Lund.Foto: Johan Nilsson/TT

70-talets ”Släpp fångarna loss”-mentalitet har förlorat mot samhällsutvecklingen. När man stängde ungdomsfängelserna 1979 trodde politikerna att det skulle räcka med samhällstjänst. När det inte fungerade sattes unga grova kriminella på vanliga fängelser.

Det är dock inte rimligt att sätta omyndiga personer i samma fängelser som vuxna. Även om det infördes särskilda avdelningar för unga, bröt lösningen mot barnkonventionen. 1999 fördes ansvaret över till Statens Institutionsstyrelse (SiS), vars huvudsakliga uppdrag utgår från socialtjänstlagen och LVU, lagen om vård av unga. 90 procent av de intagna är unga personer som inte dömts till sluten vård, som behöver ett säkert hem för att hantera andra typer av personliga eller sociala problem.

Annons

I augusti kommenterade ledarsidan rymningen från SiS vårdhem i Råby (BT 23/8). Att de två männen som var dömda för grova brott kunde fritas pekade på allvarliga problem med hur dömda personer under 20 år hanteras. Säkerheten brister, både vad det gäller risken för rymningar men också den svåra situationen med hot och våld på vårdhemmen mot personalen.

Fyra tidigare institutionschefer vid SiS beskriver i en debattartikel i SvD (4/1) hur situationen på svenska ungdomshem blivit allt mer ohållbart på senare år. Artikelförfattarna pekar på hur den öppenhet och vårdande inställning som är tänkt att prägla vårdhemmen inte är överförbart vid hanteringen av kriminella.

”Men precis som att det är en dålig idé att sätta äldre och yngre kriminella på samma anstalter är det farligt att göra vårdhemmen mer fängelselika. Det är olyckligt att hanteringen av en liten grupp brottslingar ska gå ut över de ungdomar i behov av vård.”

Som en reaktion på förra årets rymningar, valde regeringen att säkerhetsklassa vårdhemmen och gav SiS i uppdrag att höja säkerheten med högre murar och andra åtgärder. Även om det är tänkt att den ökade säkerheten främst ska beröra avdelningar ämnade åt gängkriminella, riskerar utvecklingen att påverka unga med andra typer av sociala problem negativt.

Det huvudsakliga vårduppdraget nedprioriteras för att hantera den lilla grupp kriminella som dömts till sluten ungdomsvård. Det nämns ofta i debatten om brottslighet att dömda ungdomar fastnar i en kriminella livsstil som följd av en fängelsevistelse. Men att sätta dem på vanliga fängelser är inte aktuellt.

Moderaterna har föreslagit att återinföra ungdomsfängelser, men regeringen är vill att uppdraget stannar hos SiS. Men precis som att det är en dålig idé att sätta äldre och yngre kriminella på samma anstalter är det farligt att göra vårdhemmen mer fängelselika.

Det är olyckligt om hanteringen av en liten grupp svåra brottslingar ska gå ut över de ungdomar som är i behov av vård.

Pontus WesterholmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons