Annons

Pontus Westerholm: Sveket mot alla unga kriminella

Säkerheten inom ungdomsvården brister. Låt Råbyhemmet bli en väckarklocka.
Pontus WesterholmSkicka e-post
Ledare • Publicerad 23 augusti 2020 • Uppdaterad 24 augusti 2020
Pontus Westerholm
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
SIS Ungdomshem Råby i Lund.
SIS Ungdomshem Råby i Lund.Foto: Johan Nilsson/TT

Under onsdagskvällen fritogs två intagna Råbyhemmet utanför Lund. Männen nu båda är myndiga är dömda till sluten ungdomsvård för mord, respektive mordförsök.

Polisen har utlyst ett rikslarm men har valt att inte publicerar namn eller bilder på de som rymde. Säkerheten vid ungdomshemmet var bristande trots att det handlade om grova brottslingar.

Annons

Statens institutionsstyrelse (SIS), som driver hemmet, hade rymningen hindrats om staketet runt avdelningen varit bättre. Enligt Elisabet Åbjörnsson Hollmark, generaldirektör på SIS, ligger säkerhetsarbetet inom ungdomsvården efter med 10 till 15 år.

Det har rapporterats om hur intagna får fri tillgång till internet utan att institutionen får någon insyn i kommunikation. Ungdomshemmen har inte kunnat hindra att droger smugglas in eller att intagna planerar flyktförsök med kontakter på utsidan.

Unga brottsdömda ska inte förvaras i vanliga fängelser. Men i och med att grov organiserad brottslighet drag in ungdomar behöver ungdomsvården förändras därefter. Kontakten ungdomarna har med sin gäng och säkerhet på vårdhemmen behöver regleras utefter typen av brottsling som placeras där.

Moderaterna föreslår nu att man bör etablera särskilda ungdomsfängelser för att värna säkerheten i ungdomsvården. Socialminister Lena Hallengren (S) har sagt att något sådant inte heller kan uteslutas.

Att myndigheter och politiker inte har hållit jämna steg med den allt grövre brottsligheten bland unga har fört med sig en ökad risk för rymningar och ett ökat våld inom ungdomsvården. En växande grupp ungdomsbrottslingar borde snarare förvaras under fängelseliknande former. Dels för att minska risken för rymningar men också för personalen ska känna sig säkra.

Som en del av en förändrad hantering av unga som rekryterats in i organiserad brottslighet behöver ungdomsvården också rustas upp.

Det är inte rätt mot de ungdomar som faktiskt är villiga att ta emot hjälp och för den personal som måste ta hand om morddömda unga vuxna.

Annons
Annons
Annons
Annons