Annons

Tidigare Lilla Debutantprisvinnaren: ”En stor anledning till varför jag fortsatte att skriva”

Lilla debutantpriset – en tävling för att uppmuntra ungdomar till författandet. För tidigare vinnarna Alvina Birgersson och Hannah Andersson har priset varit betydande för deras framtid.
– Jag hade nog inte kommit igång med skrivandet om det inte vore för priset, säger Alvina Birgersson.
Lilla debutantpriset • Publicerad 21 januari 2023
2021 vann Alvina Birgersson Borås Tidnings Lilla Debutantpriset med sin novell "Ett brev". Novellen skildrar en mor och dotters tuffa livssituation med ekonomisk maktlöshet.
2021 vann Alvina Birgersson Borås Tidnings Lilla Debutantpriset med sin novell "Ett brev". Novellen skildrar en mor och dotters tuffa livssituation med ekonomisk maktlöshet.Foto: Anton Hedberg

Den 9 mars är det åter dags för Borås Tidnings Debutantpris. Årligen nomineras fem litterära debutanter för sina verk, där vinnaren kammar hem prispotten på 150 000 kronor. Några som också uppmärksammas är unga skribenter. Sedan 2008 delar Borås Tidning ut Lilla Debutantpriset, där tre gymnasieelever från Sjuhärad hyllas för sina utmärkande noveller. Vinnaren belönas med 5000 kronor och de båda andrapristagarna får 2500 kronor var.

Våren 2021 vann Alvina Birgersson från Fristad med novellen ”Ett brev”, som skildrar en mor och dotters tuffa livssituation med ekonomisk maktlöshet. Idag ser hon tillbaka på novellen med stolthet, men hennes deltagande var inte helt självklart, berättar Alvina.

Fakta

Alvina Birgersson

Ålder: 18

Bor: Fristad

Gör: Går sista året på musikproduktionsprogrammet på LBS Kreativa gymnasiet

Det kan locka fler unga till skrivandet: ”En plattform där man delar med sig av sina texter utanför en tävling. Det är en lättare ingångsport som sänker ens prestationskrav. Säg att tidningen skulle publicera en dikt om dagen kanske?”

”Tävlingen blev en anledning för mig att börja skriva – på riktigt”, säger Alvina Birgersson.
”Tävlingen blev en anledning för mig att börja skriva – på riktigt”, säger Alvina Birgersson.Foto: Anton Hedberg
Annons

– Litteratur har alltid varit mitt språk men jag har aldrig tänkt på att jag kunde jobba med det. När tävlingen kom kände jag ”ahmen, varför inte testa?”. Det blev en anledning för mig att börja skriva – på riktigt.

Priset syftar till att uppmärksamma och uppmuntra unga skrivintresserade. Just det menar Alvina Birgersson har varit givande.

– Äntligen fick man känslan av att någon lyssnade på en. Priset är en stor del till varför jag fortsatte att skriva. Det hade nog skett oavsett, men jag hade kanske inte kommit igång med skrivandet såhär tidigt om det inte vore för priset. Även pengarna var ju en morot, och bekräftelsen.

”Äntligen fick man känslan av att någon lyssnade på en. Priset är en stor del till varför jag fortsatte att skriva. Det hade nog skett oavsett, men jag hade kanske inte kommit igång med skrivandet såhär tidigt om det inte vore för priset.”
Alvina Birgersson
Efter Lilla Debutantpriset har skrivintresset bara fortsatt för Alvina Birgersson. Idag är 18-åringen halvvägs färdig med sin roman.
Efter Lilla Debutantpriset har skrivintresset bara fortsatt för Alvina Birgersson. Idag är 18-åringen halvvägs färdig med sin roman.Foto: Anton Hedberg

Novellformatet gjorde henne varm i kläderna, menar Alvina, men debutantgalan skulle visa sig inspirera på mer än bara ett vis.

– Efter galan lånade jag det årets nominerade Aya Kanbars diktsamling ”Hyperverklighet”. Det var då allt klickade. Boken träffade mig på ett sätt som inte går att beskriva. Även tidigare nominerade Donia Salehs roman ”Ya Leila” påverkade starkt. Den visade att man kunde kombinera noveller med poesin. Det kanske var poetisk prosa jag skulle skriva, förstod jag då.

”Man behöver inte lägga ner hundra timmar på att skriva den perfekta novellen. Det är inte det tävlingen handlar om. Det är känslan och syftet som är viktigt.”
Alvina Birgersson

Det är precis det hon gör nu. Alvina Birgersson är halvvägs klar med en roman som, likt hennes novell, belyser klassfrågor. Hon beskriver romanen som ”politisk utan att vara politisk”.

– Jag vill så gärna skriva om den ”lilla människan”. Det är viktigt att förmedla det och konst ger den möjligheten.

Några ord till den som är sugen på att delta?

– Bara kör. Det är bättre att testa än att inte göra det. Man behöver inte lägga ner hundra timmar på att skriva den perfekta novellen. Det är inte det tävlingen handlar om. Det är känslan och syftet som är viktigt.

Hannah Andersson vann andraplatsen på Borås Tidnings Lilla Debutantpris 2019 med novellen "Alldeles tyst".
Hannah Andersson vann andraplatsen på Borås Tidnings Lilla Debutantpris 2019 med novellen "Alldeles tyst".Foto: Privat
Fakta

Hannah Andersson

Ålder: 20

Bor: Göteborg

Gör: Studerar andra året på journalistprogrammet vid Göteborgs universitet.

Det saknar äldre skribenter i sina texter: ”Det bildliga. Unga är bättre på att skriva känslosamt. Jag upplever helt andra känslor om jag läser ett verk av en ung författare än av en äldre. Det är mer normaliserat att ha närhet till sina känslor hos unga, och därför kan vi sätta ord på dem.”

Hannah Andersson, 20 år från Viskafors, är en annan deltagare som fullföljt sina skrivdrömmar. Hon var bara 16 år när hon knep andraplatsen 2019, och idag pluggar hon till journalist.

Annons

– Om jag inte hade vunnit vet jag inte om jag hade satsat på att bli journalist idag. Det var någonstans där jag förstod att det var detta jag skulle göra i livet.

”Om jag inte hade vunnit vet jag inte om jag hade satsat på att bli journalist idag.”
Hannah Andersson
Fakta

Alvina och Hannahs bästa skrivtips

• Skit i alla regler, allt funkar i litteraturen.

• Låt det ta tid.

• Testa dig fram med olika format och arbetssätt. Testa att skriva dikter, noveller eller för hand en dag och på mobilen en annan.

• Låt andra ge input på din text, men tänk på att ta råd och inte order.

• Skriv det som du själv hade tyckt om att läsa.

Hon är inne på sitt andra år på utbildningen vid Göteborgs universitet, samtidigt som hon drömmer om att bli författare. Då och då minns hon tillbaka på hur tävlingen påverkat henne.

– Den var så viktig för mig. Priset var ett kvitto på att jag faktiskt var bra på att skriva. Äntligen kände jag att min författardröm kunde bli en verklighet.

Nu vill Hannah inspirera andra nyfikna på att delta.

– Snälla våga! Tro på dig själv och tro på att det kan gå.

Fakta

Lilla debutantpriset

Skriv en novell på max 9000 tecken inklusive blanksteg. Ämnet är valfritt och en jury läser samtliga inskickade bidrag. Sista inlämningsdag är 29 januari 2023.

För att vara med ska du bo i Sjuhärad och vara född mellan åren 2003 och 2006. Du får bara tävla med en novell och språket ska vara svenska.

Tre får pris. Vinnaren får 5000 kronor och de båda andrapristagarna 2500 kronor var. Dessutom publiceras de tre novellerna i Borås tidning.

Prisutdelning sker under Debutantprisaftonen, torsdagen den 9 mars 2023.

Skicka ditt bidrag till: lilladebutantpriset@bt.se.

Bidraget ska bifogas som ett textdokument. Skriv ”Lilla Debutantpriset 2023” i ämnesraden. Glöm inte att skriva ditt eget namn, din adress, telefonnummer och födelsedatum.

Här saknas innehåll

Läs Alvinas och Hannahs vinnarnoveller här:

Sandra OhannesianSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons