Annons

Ställer upp för tiggarna – får nu motta hatbrev

Jag svarade signaturen ”Upprörd över tiggarna” med att själv komma med och hjälpa tiggarna på plats och uppmanade ”upprörd” att skicka sitt namn och adress till mig eftersom ”upprörd” skrev ”låt oss hjälpa”.
Insändare • Publicerad 20 februari 2014

Skriver man ”låt oss” så inkluderar man rimligen sig själv. Jag fick svar på min uppmaning i form av ett mycket tydligt ”hatbrev” där jag uppmanas att hålla tyst och lyda Rumäniens ambassadör.

Givetvis fanns ingen avsändare eller tydlig underskrift på brevet. Men detta visar en diffus smygrasism som sakta tar strypgrepp. Istället för vänlighet kvävs viljan att hjälpa och vara solidarisk med människor som har det svårt. Jag vägrar, och jag tror att det fler än jag som vägrar, att bli en del av denna rasistiska inställning.

Annons

Rumäniens ambassadör Raduta Matache har besökt politikerna och staden Borås. Något helt ofattbart har hänt på bara några veckor. Det finns arbete, lägenheter, skola, utbildning, integration för tiggarna, bara de slutar tigga här i Sverige och på andra platser i Europa. Borgmästaren för Buzau säger ungefär samma sak.

Jag och fem andra boråsare har varit i Buzau och sett hur tiggarna som är i Borås bor och lever där. Vi träffade också borgmästarens högra hand som beskrev tiggarnas extrema fattigdom och deras övriga situation på plats. BT har också på ett förtjänstfullt sätt varit där och beskrivit situationen. Är det verkligen samma plats och situation vi pratar om? Eller är det så enkelt och så svårt som så att det är pinsamt för EU-landet Rumänien att rumänska medborgare tvingas ut i Europa för att överleva genom just tiggeri.

Jag skulle önska att detta var ett enkelt problem. Det är det inte. Ja till stark press på EU och Rumäniens regering. Absolut ja till hjälp på plats. Ju fler politiker och medborgare som pressar på olika sätt dessto bättre. Men lite vänlighet och värme till dem som tigger just nu skadar varken dem eller de som vill bjuda på medmänsklighet.

Det hindrar smygrasismen att få ett allt för starkt fäste och männi-skor mår mycket bättre av vänlighet än av ondska.

Pierre Energt

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons