Annons

Skyll inte skräpet på Borås kommun

Nedskräpning • Publicerad 10 december 2017
Detta är en insändare i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Borås har aldrig fått pris för att vara renast i Sverige vilket en del verkar tro, bland annat här på BT:s insändarsida. Däremot har stiftelsen Håll Sverige rent tre år i rad utsett Borås till den kommun i Sverige som bäst arbetar för att långsiktigt minska nedskräpningen. Det priset förtjänar vi och ska vara stolta över.

Vi håller med om att miljön runt återvinningsstationerna är en av våra största utmaningar. Så är det i Borås och så är det i resten av Sverige. Men påståendet om att vi inte anser att problemet angår kommunen stämmer inte. Vi för ständiga diskussioner med Förpacknings- och tidningsinsamlingen, som har ansvaret för städningen på återvinningsstationerna, om hur situationen ska bli bättre. Det handlar dock inte om att stationerna inte städas. De har ordinarie städning upp till fyra gånger i veckan. Att detta inte är tillräckligt beror på en inställning hos vissa människor att det är okej att lägga sitt avfall på marken. Ibland för att kärlen är fulla, men rätt ofta också för att det är enklast så. ”Någon kommer ju ändå och städar upp det”.

Annons

Det dumpas dessutom mycket vid stationerna som inte hör hemma där över huvud taget: soffor, tv-apparater, kylskåp. Och visst, förr eller senare kommer någon och hämtar det, och kanske är det en del av problemet.

Utöver den ordinarie städningen av återvinningsstationerna finns i Borås också ett arbetslag med personer som står utanför den ordinarie arbetsmarknaden som regelbundet går in med extra städinsatser. På det sättet är boråsarna mer bortskämda än övriga svenskar, för vi vet ingen annan kommun som jobbar på det sättet.

För oss som kämpar för ett renare Borås känns det djupt orättvist att få höra att det är kommunens fel att det är skräpigt. Var finns det personliga ansvaret? Är det fel av kommunen att hela tiden, gång på gång, städa upp det som andra slänger på marken? Skickar vi genom det signaler att det är okej att inte ta ansvar för sitt eget avfall? Det är en diskussion vi gärna skulle vilja att boråsarna tar upp, här i BT och i andra forum.

Borås rent och snyggt, (Borås stad, Borås city, SÄRF, Borås energi och miljö, AB Bostäder, Navet och polisen i Borås)

Annons
Annons
Annons
Annons