Annons

Sara Anheden (S): Spännande bussresa i budgetprocessen

Kommentar efter Tomelillaalliansens inlägg ”Tydligt vad som skulle hända om oppositionen fick styra” i YA 9 november. Nog är det en spännande bussresa Tomelilla kommun varit ute på i budgetprocessen inför 2022. Glada i hågen planerade den styrande minoriteten under våren för rutten fram till årsskiftet.
Tomelilla • Publicerad 13 november 2021
Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kommunfullmäktige i Tomelilla 2021.
Kommunfullmäktige i Tomelilla 2021.Foto: Henrik Ekblom Ystén

På hållplatsen ”Kommunstyrelsens mål 2022” började bussen plötsligt dra åt vänster, när Socialdemokraterna och Vänsterpartiet fick majoritet för sitt förslag.

Utan djupare eftertanke fortsatte Alliansen sin resa. Hållplatsen ”Kommunstyrelsens budget 2022” passerades utan stopp när Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna valde att inte delta i beslutet.

Annons

Så i juni stannade resan upp på centralstationen Kommunfullmäktige. Här fördes en lång debatt om de två resvägarna (budgetförslagen) som stod till buds.

Den styrande minoriteten samlade 18 resenärer (mandat) och Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, tolv. På stationen stod även tio sverigedemokrater och en miljöpartist, som ännu inte redovisat sina planer för budgetresan 2022.

När debatten väl var avklarad visade det sig att Sverigedemokraterna och Miljöpartisten tyckte att den resväg som Socialdemkraterna och Vänsterpartiet gjort upp var den bästa för 2022. Bussen togs då ur drift under sommaren.

När bussen i augusti skulle fortsätta sin resa meddelade chauffören och hans transportföretag, Alliansen, att en ny resplan (budget) skulle beslutas. Men när beslutet skulle fattas, fanns inte tillräckligt med laddning för att bussen skulle starta.

Istället valde chauffören, via reseföretaget kommunförvaltningen, lite kryptiskt meddela att Socialdemokraterna och Vänsterpartiet skulle göra internbudgeten och ge chauffören en tydlig resplan, så att Alliansen kunde styra bussresan vidare. När den resplanen inte dök upp undrade de lite försiktigt om det förväntades att de själva skulle planera vidare.

Mitt svar är tydligt. Har Alliansen i Tomelilla för avsikt att fortsätta styra kommunen får man göra det fullt ut enligt de förutsättningar som en majoritet av de folkvalda fastställt.

När Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna 2014 i riksdagen drev igenom sin budget fick S-MP-regeringen snällt styra efter de förutsättningarna eller avgå. Vad är skillnaden i Tomelilla?

Styr man i minoritet måste man aktivt samla stöd för sina förslag i fullmäktige, det lyckades inte Alliansen med vid budgetbeslutet i juni.

Istället för att ta sitt ansvar har Alliansen gång på gång beskyllt mig och mitt parti för sitt eget misslyckande och hävdat att Socialdemokraterna och Vänsterpartiet nu får göra upp med Sverigedemokraterna om internbudgeten. Själva tänker de fortsätta styra utan att göra jobbet som åvilar dem.

Vi Socialdemokrater tar ansvar för vårt budgetförslag. Om Alliansen väljer att fortsätta styra, får de ta ansvar för den situation som de själva försatt sig i. Med andra ord – styr eller avgå!

Annons

Sara Anheden (S)

Oppositionsråd

Annons
Annons
Annons
Annons