Så gick det i Skene när mottagning lades ner

I dag ligger de flesta våningsavdelningarna på Skene lasarett nersläckta i kvällsmörkret, konstaterar Clas-Göran Niklasson.
Insändare • Publicerad 3 februari 2019
Detta är en insändare i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Lennart Magnusson

Jag läser på nyhetsplats i Borås Tidning (26/1) om att Säs inte klarar vårdgarantin. Och sämst är öron-näsa-halsmottagningen. 260 patienter har köat längre än tre månader.

Verksamhetschef där är Jerker Nilsson. Han säger till BT: ”Sjukhuset har dragit ner på antalet vårdplatser genom åren, och vi är nu i ett läge där de absolut inte räcker till.”

Men vänta lite nu... var det inte just Jerker Nilsson som körde över politikerna i regionen och lade ner öron-näsa-hals i Skene strax före årsskiftet?

Vi skrev och uppmärksammade nedläggningen och varnade för miljö- effekter och överbelastning på mottagningen i Borås. Men det fick vi kritik för. Nu ser vi vem som fick rätt.

I dag ligger de flesta våningsavdelningarna på Skene lasarett nersläckta i kvällsmörkret. Och enligt uppgift ska lasarettet bli ett avlastningshem för korttidsboende från Kinnaborgshemmet.

Öron-näsa-hals-mottagningen är ännu inte formellt stängd. Personalen som är kvar arbetar för Säs Borås, medan läkaren övergått till vårdcentralen i Kinna. Verksamhetschefen Jerker Nilsson har inte meddelat något om någon fortsättning.

Den nyvalda regionstyrelsen sammanträder den 1 februari och det är många invånare och väljare inom Skene lasaretts upptagningsområde som fortfarande hoppas på vallöftet att lasarettet ska fortsätta utvecklas och inte avvecklas. Och att öron-näsa-hals-mottagningen får finnas kvar och avlasta Säs Borås.

Clas-Göran Niklasson