Annons

Nu börjar man tappa lusten

Politikerna har beslutat att från och med den 1 augusti 2014 (också ett konstigt beslut att införa mitt i semestern) att alla skall ha rätt till heltid. Det låter ju ”jättebra.”
Insändare • Publicerad 28 april 2014

Fick höra av vår enhetschef att ni politiker tycker att vi skall arbeta varannan helg för att spara pengar då alla skall ha rätt till heltid. Tycker ni det är mänskligt att man skall gå tillbaka till 1960-talet (då inte ens en del av er politiker som beslutat detta var födda). Vi lever faktiskt på 2000-talet.

Vi har suttit i arbetsgrupper, med bland annat Kommunal och tjänstemän för att försöka få fram ett bra arbetsschema, vilket vi redan har och är nöjda. Alla i grupperna har kommit fram till att vi vill arbeta två helger av fem med delade turer på helgerna, för att inte behöva arbeta varannan helg. Var tredje helg hade varit önskvärt. 

Annons

Ni sitter på era möten och bestämmer hur vi skall arbeta, hur vore det om ni frågade oss först hur vi vill arbeta innan ni beslutar något.

Vi har lämnat in konsekvensbeskrivningar vad det innebär att arbeta varannan helg. Efter vad jag förstår så vill ni inte att vi skall ha någon fritid på helgerna, utan ena helgen skall du arbeta och den andra helgen är du så slutkörd på veckan så du orkar inte göra något den helgen du är ledig, så du orkar inte umgås med din familj och vänner utan då vill du bara vila.

Vi har faktiskt ett liv utanför arbetet också. Nej spara inte på personalen utan låt oss vara sjukskrivna i stället för så kommer det att bli med arbete varannan helg. Många kommer säkert att säga upp sig också, ingen vill arbeta på dessa villkor. Tycker ni det är bra? 

När det gäller resurspassen skall vi vara tillgängliga både dag och kväll, och få reda på hur och var vi skall arbeta på eftermiddagen innan. Ni tänker inte på att det finns personal som har sina barn på dagis och skola samt att det finns ensamstående föräldrar som inte kan ändra hur som helst på arbetstiderna.

Det gäller förstås också sammanboende föräldrar. Hur tror ni att vi skall kunna hoppa in hux flux några timmar/vecka och då inte ens på den egna arbetsplatsen utan på något helt annat ställe.

Ni som har beslutat detta borde ut och arbeta minst en månad var med arbete varannan helg, samt resurspass där ni bara några timmar innan ni skall flyttas till en annan arbetsplats. Vi har bra arbetschema i dag så rör inte det genom att försämra det för oss. Vi får aldrig arbetsro på det viset.

Vill du/ni bli vårdad utav slutkörd personal? 

Jag har arbetat över 40 år inom vården och jag har tyckt om mitt arbete, annars hade jag inte fortsatt, men nu är måttet rågat. 

Trodde jag skulle orka arbeta några år till, men man tappar lusten.

Hoppas på svar från politiker, Kommunal samt tjänstemän.

Birgitta Svensson Björkhaga i Seglora

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons