Annons

Nedlåtande synpunkter från chefredaktör Eklund

Följande personer som byggt upp Borås vrider sig i sina gravar när BT:s chefredaktör, som i detta hänseende bör vara neutral, ondgör sig över att det kan ha funnits erfarenhet som kommit att föra fram synpunkter i samband med ett icke tillräckligt utrett bygge av ett kongresshus svävar ut i monstruösa kostnader.
Insändare • Publicerad 11 februari 2014

Jag tänker här på Carl Eiserman, Axel Bergengren, Alfred Sandwall, Sven Eriksson, Frans Åkerlund och Algot Johansson, för att nämna några. Om dessa herrar skulle uppmanas att satsa 220 miljoner kronor i ett gemensamt projekt, som skulle gå med en förlust i minst 10–15 år med 15–20 miljoner per år, skulle de be uppdragsgivaren att söka sig till de ”sälla jaktmarkerna”, eller ännu längre bort om det fanns möjlighet.

Vid ett möte med kommunfullmäktige i Borås på den gamla goda tiden: ”För åtskilliga år tebaka begärdes ordet ideligen utå en yngre röhårier uppåtsträvane politiker. Den åldrie kommunalmannen från Kila ilsknar te å utbrester: Dä ä falia rolit å höra ongtuppa gala, men huredanna ägg da lägga finge I la se!”

Annons

BT:s chefredaktör kommer från Norrköping och är 53 år gammal. Det är en fjärt i universum mot mina år i Borås och min släkt tillbaka i tiden i Borås. Jag tillhör Borås äldsta invandrarfamilj i elva generationer. Min stamfader Nicolaus Siemon Petzäll kom till Borås som nålmakarmäster från Lybeck 1740. Han erhöll burskap i Borås 5 december 1741 och blev skriven som knappnålsmakarmästare. Stefan, slå det om du kan. Min släkt har betalt kommunalskatt längre än någon annan släkt i Borås och förhoppningsvis skall vi göra det åtskilliga år ytterligare, då mitt ena barnbarn kommer att föra traditionen vidare efter det att min fru och jag lämnat jordelivet.

Stefan Eklund skriver: ”En ombyggnad av Folkets Hus sätter gamla hjärtan i brand – det är lite komiskt, ja, kanske till och med lite rörande.”

Varifrån får du allt? Du måste ha någon form av kunskap inom byggnadsbranschen för att begripa, att bygget av en kongresshall inuti en gammal fastighet är rena förlustaffären. Har du inhämtat den kunskap du behöver, för att skriva som du gör eller sker det hela på gehör? Jag har varit i fastighetsbranschen så pass länge att jag skaffat mig en liten erfarenhet om hur det går till att bygga nytt och bygga om och renovera gamla fastigheter. Det har inte du den minsta aning om. Skaffa dig det innan uttalar dig och be om ursäkt till oss som du kritiserar på grund av vår ålder.

Stefan Eklunds ledare ”genereationskriget om Borås” finns publicerad på bt.se/ledare.

Leif Petzäll

boråsare sedan 1935 och medlem i Nätverket mot kongresshuset

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons