Annons

Lönsamt att legalisera svartjobb

I en så marginaliserad situation känner man knappast att man bidrar till samhället eller att man har samhällets stöd, skriver J Torben Staehr.
Insändare • Publicerad 7 mars 2019
Detta är en insändare i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

De som arbetar svart tillhör samhällets mest utsatta. Lönerna är ofta usla, ibland drar arbetsköparen också av 30 procent på den överenskomna lönen och säger: ”Det är ju utan skatt”. Och ibland låter arbetsköparen helt bli att betala.

Till och med våld förekommer. Svartjobbare saknar många förmåner, som till exempel framtida pension, föräldrapenning, sjukpenning och andra ersättningar från Försäkringskassan.

”Med sådana regler lär det bli många fler anmälningar och tips till ekopolisen om svartjobb.”
Annons

I en så marginaliserad situation känner man knappast att man bidrar till samhället eller att man har samhällets stöd. Och eftersom svartjobb är brottsligt kan man inte ens vända sig till polisen.

Därför föreslår jag att det legaliseras att utföra svartjobb, men att det fortsatt ska vara illegalt att anställa svart. Ungefär som med prostitution med andra ord. Svartjobbaren bör ha rätt att skattefritt få behålla lönen för sitt arbete. Den som åker fast för att ha anställt svart bör däremot tvingas att betala böter, rimliga löner, skatt och sociala avgifter för allt utfört arbete.

Med sådana regler lär det bli många fler anmälningar och tips till ekopolisen om svartjobb. Då vågar färre anställa svart och den svarta ekonomin krymper.

Skatt på inkomster är egentligen fel eftersom inkomster inte är skadliga i sig. Jag kan tänka mig många betydligt bättre sätt att ta ut skatt. Dock är moms och inkomstskatt för närvarande några av landets största inkomstkällor och skatt är en nödvändighet för välfärd och civilisation. Straffa inte offren.

J Torben Staehr

Annons
Annons
Annons
Annons