Annons

Klimat och kapitalism är omöjliga att förena

För att kunna lösa klimatkrisen så måste vi ifrågasätta den kapitalistiska marknadsekonomin, menar Marianne Påsse.
Insändare • Publicerad 16 februari 2019
Detta är en insändare i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Vi som lever i dag gör det under ett ångestskapande hot – vi vet inte om vi har en framtid. Vi känner till klimatkommissionens rapporter om att vi nu måste byta kurs. Men hur? Och vem? Spelar det någon roll om lilla jag?

Ju större ångest, desto mer förnekelse – det är en psykologisk regel. Själv pendlar jag mellan att vara en del av lösningen och att fly in i tröstbeteende. Men i grunden är jag väldigt frustrerad och arg, för jag har förstått – liksom många andra – att det finns en ”naturlig” orsak till varför det ser ut som det gör och det är det ekonomiska systemet som sitter som en tvångströja på samhällskroppen. Detta system har helt fel fokus.

”Vinnarna i spelekonomin är de redan superrika, kanske två procent av jordens befolkning, alla andra förlorar och vi utmanar vår överlevnad.”
Annons

Dess högsta och enda tvingande mål är att göra vinster till ägarna. På nationalekonomiska heter det vinstmaximeringsprincipen. Den är inskriven som ett axiom i bolagslagen. Det betyder att alla företags första krav är att de ska tjäna mer pengar på sin verksamhet. Alltså evig tillväxt och fortsatt konkurrens, med krig om minskade resurser som naturlig följd. Likadant är det med staten. Där är mått och mål ständigt ökande BNP.

Pengarna används som verktyg för att utnyttja naturresurser och människor – målet är pengar. Detta system, denna tvångströja, tar ingen hänsyn till vatten, djurliv, klimat eller samhällen. För att kunna lösa denna – av oss själva skapade – kris så måste vi ifrågasätta den kapitalistiska marknadsekonomin.

Häromdagen läste jag en nyhet som gladde mig oerhört. I flera europeiska länder, bland annat Frankrike och England, har politikerna gått in och ändrat i bolagslagen för att de har insett hur farlig denna princip är. Sverige borde göra samma sak. Om det eviga kravet på tillväxt slopades, skulle så mycken stress försvinna från oss som individer och i samhället. Politikerna skulle få ett helt annat handlingsutrymme för att ta itu med miljöfrågor och andra brännande frågor.

Vinnarna i spelekonomin är de redan superrika, kanske två procent av jordens befolkning, alla andra förlorar och vi utmanar vår överlevnad. Dags att tänka om!

Marianne Påsse, Hällingsjö, föredragshållare och författare inom ekonomi och penningväsen med fokus på realekonomin, samhälle, miljö och klimat

Annons
Annons
Annons
Annons