GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Jag skulle inte satsa en krona på vindkraft

Svar till Bertil Borglund, vd på Älvsborgsvind AB, BT 28/2.
Vindkraft • Publicerad 3 mars 2018
Detta är en insändare i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Jag kan tänka mig att en vd för ett vindkraftsbolag vurmar för dessa stolpar med stora propellrar. Men jag har svårt att tänka mig att det finns personer som satsar pengar utan att behöva få utdelning. Väderleken kan inte kontrolleras av vindkraftverken och dess ägare.

Nej, det finns inte tillräckligt med elproduktion i Sverige som skulle klara av att ladda 7,4 miljoner elfordon, hävdar jag. Till det behövs ett kärnkraftverk till.

Sedan ber jag om ursäkt för mitt påstående att Tyskland skulle leverera smutsig el. Tyskland importerar mängder med naturgas från Ryssland via en ledning som ligger på botten av Östersjön. Och ryssarna önskar lägga ner en ledning till. Denna naturgas har ersatt en del av brunkolskraftverken. Så med utveckling av vår elproduktion ytterligare kan vi kanske låta Tyskland få del därav, istället för att de får smutsig naturgas från ryssarna.

Var lugn, det måste först skrotas miljoner och åter miljoner av dagens fordon och ställas upp miljoner och åter miljoner med laddstolpar innan Sverige behöver mer elproduktion.

Leif Petzäll