Annons

Insändar: Manshat är en reaktion på kvinnohat

Insändare • Publicerad 7 juni 2018
Detta är en insändare i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Anders Wiklund/TT

Svar till Gymnasiestudent och insändaren ”Hat mot män för oss inte närmare målet”, BT 2/6.

”Män är som toapapper, en förbrukningsvara”, ”Jag hatar alla män”, ”Män är bara till för att producera barn”, ”Alla män borde dö”. Detta är hur skribenten i Borås Tidning 2/6 börjar sin insändare. Skribenten menar att dessa kommentarer av kvinnor påverkar de unga negativt. Jag tror att omänskliga kroppsideal, så kallad slutshaming och en tystnadskultur påverkar de unga negativt. Jag tror att en daglig dos av kvinnohat påverkar unga flickor på ett sätt som pojkar aldrig kommer kunna sätta sig in i.

Annons

Skribenten fortsätter sin insändare genom att berätta för oss att feminismen är en bra ideologi i grunden, men att den används på fel sätt och att det är därför unga drar sig för att kalla sig feminister. Jag vill nu berätta för skribenten att ordet ”feminist” från början användes för att beskriva en kvinna som inte passade in i rådande könsnormer. När vi sedan tog ordet tillbaka och började kämpa för rösträtt möttes vi av ett motstånd. Att tro något annat är att blunda för verkligheten och historien. Feminism har aldrig varit ett positivt laddat ord hos män. Hade det varit det hade de alla varit feminister och vi hade varit jämställda. Nu är vi inte det, för att de inte vill det.

Manshat är en reaktion på kvinnohat. Det är något som alla borde ha förstått vid det här laget. Manshat är ilska och ”hatiska kommentarer”. Kvinnohat är våldtäkt, objektifiering, våld, mord, förminskning och annat förtryck. Så ni män som gör ovanstående – sluta med det, för om vi ska uppnå ett jämställt kräver vi det av er.

Problemet ligger inte hos feministerna, de radikala eller de liberala. Utan hos de män som förstör för sig själva genom att dagligen skriva hatiska kommentarer mot kvinnor.

Högstadieelev

Annons
Annons
Annons
Annons