Annons

Hen är bara en dagslända

Sven-Göran Malmgren, huvudredaktör för SAOL, aviserade enligt uppgift i BT den 30 juli 2014, införandet i SAOL 2015 (april) av modeordet hen, som skulle bli en neutral ersättning av ”han/hon” och dylikt.
Insändare • Publicerad 27 augusti 2014

Förutom att kategoriskt ta ställning för abnormiteten, förklarar han kallt och oengagerat – trots att han anser, att frågan är kontroversiell – att detta inte påverkat beslutet.

Dessutom verkar Malmgren vara dåligt insatt i svensk grammatik, eftersom han påstår att detta hen skulle kunna uppfattas som ett ”tredje kön”. Det är struntprat eftersom vi redan har en beteckning för ett neutralt genus, ett tredje genus, om man så vill, nämligen reale, det vill säga ”den” som egentligen utan bekymmer kan användas utan hänsyftning till kön. 

Annons

Vidare ger han som föregångsexempel ordet förstås som ju skulle ha blivit vanligare i och med att det medtogs i SAOL 1950. Men förstås fanns faktiskt redan i språket, genom att det var en legitimerad verbform som i ’det förstås’. 

Men den mest graverande invändningen mot införandet av ordet är, som David Lindén mycket klokt framhåller i BT, att hela aktionen kommer att bli fördummande för språkbruket. Att ordet har fått en vitt spridd användning beror just på karaktären av dagslända, som visar att det inte finns någon djupare förankring hos Sveriges lingvister och den övriga mogna språkkunniga befolkningen.

Henry Thorson medlem i Språkförsvaret

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons