GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Glöm Västlänken och bygg järnväg Borås–Göteborg

Järnväg • Publicerad 21 september 2017
Detta är en insändare i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

I västsvenska paketet finns miljarder att hämta som kommer från trängselskatten som drabbar göteborgare och alla pendlare, bland annat från Borås. Merparten av pengarna, cirka 30–40 miljarder, går till en tågtunnel med smeknamnet Västlänken.

Västlänken ska ta resenärer främst från Alingsås och Kungsbacka i en stor slinga från centralen, Haga och Korsvägen i en tunnel 30 meter under marken genom blå-lera och berg. Resenärerna får längre restid och ingen göteborgare har nytta av den.

Folkomröstningen mot trängselskatt och Västlänken vann med 57 procent. Nyligen genomförd demonstration samlade 17 000 personer. Nyttan är enligt Riksrevisionsverket negativ, av varje miljard förloras hälften.

Det politiska tågprojektet offrar natur och kulturvärden, 1 000 parkträd, och ger byggkaos i tio år. Vi göteborgare skänker gärna alla dessa miljarder till en ny järnväg till Landvetter och Borås. Här gör pengarna nytta. Borås vet jag som gammal boråsare har alltid missgynnats när det gäller infrastruktursatsningar. R40 fick först bara en halv sida byggd, vilket skördade många liv.

Nu kör förtvivlade pendlare farligt fort för att slippa trafikinfarkten in mot E6 vid Kållered. Boråsare, säg till era politiker att gå emot Västlänken och flytta pengarna till ett lönsamt projekt. Lägg den politiska prestigen åt sidan och ta S och M i Göteborg i örat så att pengarna som finns hamnar rätt.

Sten Jonson, arkitekt och samhällsplanerare

Läs mer