Annons
Svar till "Föräldrar i Ljungsarp", BT 7/4.
Insändare • Publicerad 13 april 2014

I måndags 7 april genomfördes en vägledande budgetdebatt i Tranemo kommunfullmäktige. Trots partiernas olika inriktning var det som att höra ett eko kring skolfrågan.

Alla partier vill ge lärarna bättre arbetsvillkor och skolan arbetsro. Och alla är överens om att vi ska arbeta för att nå Tranemo kommuns övergripande mål om "en skola i nationell toppklass." Men menar alla verkligen det?

Annons

En vägledande budgetdebatt handlar om att titta framåt och att prata visioner. Men ibland måste man se bakåt för att förstå vad som måste ändras i framtiden. Redan sommaren 2012 sa jag att förslaget med en F-3-skola i Ljungsarp var en dålig idé, ja, rent av usel.

Ändå valde en splittrad majoritet bestående av merparten av centerns och socialdemokraternas ledamöter samt samtliga folkpartister och moderater att rösta för det förslaget hösten 2012. När man sedan även tillät barnen från Nittorp att börja resa till Dalstorps skola satte man in nådastöten mot Ljungsarps skola.

Inför beslutet hösten 2012 frågade jag i fullmäktige vilken lärare som vill undervisa och ensamt bära ansvar för ett antal barn med olika behov i spridda åldrar.

Hur blir ett sådant arbete utvecklande och vilken möjlighet ges till återkoppling och reflektion i en sådan arbetssituation? Var finns arbetsron den dag en lärare måste sjukanmäla sig, vårda barn etcetera? Vilken arbetsro ger det när man som ensam lärare ska ansvara för all administration, undervisning, vara rastvakt, sitta med vid lunch och så vidare. Är det att erbjuda bättre arbetsvillkor och en skola med arbetsro? Är det så vi når en skola i nationell toppklass?  Och, det viktigaste av allt, hur mår barnen av detta?

Skolan i Ljungsarp kommer att ha 12–16 barn i åldrarna 6–9 år när den sjösätts. Föräldrarna till barnen i Ljungsarp har förstått allvaret i situationen.  De vill också få möjlighet till en bra skola för sina barn och önskar att dessa får åka till Dalstorps skola när den är renoverad. När ska ni, mina politikerkollegor förstå allvaret? Det kan inte vara av obönhörlig stolthet som ni håller fast vid beslutet?

I mitt anförande i måndags kväll höll jag på att säga "Vad var det jag sa," men jag gjorde det aldrig och det ångrar jag nu. Men vad hjälper det att jag fick rätt? Det förbättrar inte situationen.

Min uppmaning till övriga politiker i Tranemo kommun är att sluta spela för galleriet och ta ansvar för det beslut som fattats! Dra inte ut på eländet. Låt oss tala klarspråk – lägg ner skolan i Ljungsarp och ordna med bra skolskjuts. Även barnen i Ljungsarp har rätt att få gå i en skola som kan sträva efter att vara en skola i nationell toppklass. Och lärarna ska ha bra arbetsvillkor och skolan arbetsro. Var vi inte överens om det?

Louise Bertilsson

Miljöpartiet de gröna i Tranemo

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons