Annons

Bojkotta Melodifestivalen i Israel

Det är uppenbart att Israel är ett land som inte respekterar de mänskliga rättigheterna, anser Ingemar Amberntsson.
Insändare • Publicerad 9 april 2019
Detta är en insändare i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Adel Hana

Under ett års tid har palestinier i Gaza protesterat mot ockupationen varje fredag. De har befunnit sig i sitt land vid gränsen mot Israel. På andra sidan gränsen har israeliska soldater haft prickskyttar som skjutit på civila människor som protesterar, trots att de inte utgjort något hot mot soldaterna.

Under ett år har de israeliska soldaterna, med godkännande från Israels regering, mördat 270 palestinier. Av dem är 52 barn, tre ambulanssjukvårdare och två journalister, som varit tydligt utmärkta med västar. Prickskyttarna är välutbildade soldater som på flera hundra meter kan träffa sitt mål, så det är inget misstag att träffa barnen eller någon annan.

Annons

Över 16 000 personer har skadats och för 551 av dem var det mycket allvarliga skador med stor risk att få men för livet om de överlever. Redan har 136 amputationer utförts. Många av dem på barn.

Sjukvården i Gaza lider brist på allt från material, mediciner till elektricitet och vatten. Att då ta hand om alla skadade och dödade människor från demonstrationerna måste vara en obeskrivbar fasa.

Det är uppenbart att Israel är ett land som inte respekterar de mänskliga rättigheterna. Enligt en rapport från FN som nyligen publicerades kan dödandet av demonstranter utgöra ett krigsbrott.

Därför tycker jag att en bojkott mot Melodifestivalen vore ett sätt att visa den israeliska regeringen att vi i Europa inte accepterar det övervåld landet utför.

Ingemar Amberntsson

Annons
Annons
Annons
Annons