Insändare

Barnmorskor försvarar kvinnors rättigheter

Insändare Artikeln publicerades
Foto: Åserud,Lise

Familjekonservativa värderingar, sänkning av abortgränser, samvetsklausul och begränsningar av preventivmedel hotar alla kvinnors rättighet, påpekar skribenterna.

I dag, på internationella barnmorskedagen, vill vi i barnmorskeförbundets styrelse Älvsborg och Norra Bohuslän belysa följande: Barnmorskan har en viktig roll i samhället att försvara och främja kvinnors och flickors sexuella och reproduktiva hälsa utifrån ett rättighetsperspektiv. Vi lever i en tid där detta hotas. Vi ser exempel på hur nationer, organisationer och enskilda partier vill införa lagar och policyer som begränsar kvinnors och flickors rätt att ta egna beslut kring sin sexualitet och reproduktion.

”Genom att alltid ha ett vakande öga över vad som händer i vår omgivning och hur vindar blåser, står vi redo att höja våra röster då kvinnors rättigheter står under hot.”

Familjekonservativa värderingar, sänkning av abortgränser, samvetsklausul och begränsningar av sex och samlevnadsundervisning och preventivmedel hotar alla kvinnors rättighet att fatta beslut kring sin sexuella och reproduktiva hälsa.

Barnmorskor arbetar dagligen med att försvara dessa rättigheter. Genom att alltid ha ett vakande öga över vad som händer i vår omgivning och hur vindar blåser, står vi redo att höja våra röster då kvinnors rättigheter står under hot.

Barnmorskans breda kompetens kring kvinnors reproduktiva hälsa skapar unika möten. Vi möter kvinnor i glädje och sorg. Vi identifierar ohälsa och hälsa på flera plan och öppnar upp för samtal som annars inte skulle äga rum. Samtalen kan handla om psykisk ohälsa, missbruk och beroende, våld, sexuella övergrepp och könsstympning.

Det är en rättighet att som gravid och födande ha tillgång till rätt kompetens och alla kvinnor som vistas i landet har rätt till en god och säker vård på lika villkor.

Att kvinnor kan bestämma över sina liv och kroppar, sin sexualitet och sin reproduktion är grundläggande för jämställdheten. Den rätten ska vi stå upp för och vara stolta över, den 5 maj och alla andra dagar.

Ida Fornell, Ida Evertsson, Maria Magni, Jenny Larsson, Karin Lyckestam och Emma Andersson

Barnmorskeförbundets lokalförening Älvsborg och Norra Bohuslänsstyrelse

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.