Annons

Två flyttbröder häktade – misstänkta för grov ekonomisk brottslighet

Flyttbröderna Idris Fakhro, 26, och Ibrahim Fakhro, 23, har häktats misstänkta för grovt bedrägeri och grovt penningtvättsbrott.
BT har i en serie artiklar granskat deras affärer, där bland annat pengar från Ibrahim Fakhros företag i Borås gått in på en id-kapad 24-årings bankkonto.
Borås • Publicerad 3 maj 2022 • Uppdaterad 12 maj 2022

De båda företagarbröderna sitter häktade sedan i fredags. Ibrahim Fakhro anhölls 08.03 i tisdags morse och Idris Fakhro 15.00 på eftermiddagen samma dag.

Häktningsframställan för Ibrahim Fakhro gäller sammanlagt sju punkter. Det är tre fall av bokföringsbrott, två fall av grovt penningtvättsbrott samt grovt bokföringsbrott och grovt bedrägeri. Framställan är gjord på sannolika skäl, det vill säga den högre graden av misstanke.

Annons

Ett av de misstänkta bokföringsbrotten har enligt åklagaren skett mellan den 25 september 2020 och den 31 december 2021. BT kunde genom vår granskning knyta Ibrahim Fakhro till en enskild firma, Visma flytt & städ, som registrerades just den 25 september 2020.

Idris Fakhro anklagas på fyra punkter. Det handlar om två fall av bokföringsbrott, grovt bedrägeri och grovt penningtvättsbrott alternativt grovt näringspenningtvättsbrott. Även denna framställan är gjord på sannolika skäl.

Enligt åklagaren har det grova penningtvättsbrottet begåtts under några veckors tid i juli och augusti, 2021. Tidsperioden stämmer överens med när det skedde insättningar och överföringar av stora summor på Markku Nordlunds konto, vilket BT kunde visa under vår granskning. I slutet på juli inkom till exempel en summa på 300 000 kronor, samma dag fördes 300 000 kronor över till ett okänt konto.

Idris Fakhro är vd för Arnesflytt.
Idris Fakhro är vd för Arnesflytt.Foto: Anton Hedberg

Kristina Persson är kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten, och förundersökningsledare i målet:

– Jag vill inte gå in på vilka företag eller branscher det är kopplat till, säger hon.

Tingsrätten har beslutat att bröderna ska vara häktade till den 13 maj, därefter behöver åklagaren ansöka om förlängd åtalstid.

– Utredningen har pågått ett tag och vi har samlat bevis. Men vi kommer inte att vara klara till den 13 maj, säger Kristina Persson.

Åklagaren vill inte berätta något om brottens omfattning eller om det är flera målsägande i utredningen, med hänvisning till förundersökningssekretess.

Väntas fler gripanden?

– Det kan jag inte svara på just nu, säger Persson.

Annons

BT har i en artikelserie granskat bröderna och deras kopplingar till olika firmor. Källor och dokument visar att pengar strömmat in på kapade konton och att det bland annat förekommit upprepade köp av guldtackor.

Advokat Rickard Fagerberg är Idris Fakhros försvarare:

– Min klient förnekar och bestrider häktningen, vi har överklagat, säger han till BT.

I häktningsbeslutet framgår att Ibrahim Fakhro förnekar samtliga gärningar. Hans försvarare, Martin Bjurenlind, vill inte ge någon kommentar.

Fakta

Om BT:s granskning

I en artikelserie har BT granskat de gömda affärerna i tre Boråsbröders firmor. De ligger bakom flera flyttfirmor och en frisörsalong i Borås.

En id-kapad 24-åring har ofrivilligt blivit vd i två av flyttfirmorna. På hans kapade konto strömmade pengarna in för flyttar och klippningar – utan att han själv hade vetskap om att kontot fanns.

Flera flyttkunder har polisanmält hot och bedrägeri.

Del 1

Brödernas luftslott i Borås – bedrägeri, falska identiteter och guld

Sebastian Sundling, 24, blev ofrivillig målvakt för gömda pengar och guldaffärer.

Del 2

Flera som anlitat brödernas flyttfirmor har polisanmält hot och bedrägeri

Anna Karlsson, 37, upplevde en utpressningssituation – en annan kund förlorade halva sitt bohag.

Del 3

De hämtade guldet på Ica City i Brämhult

Markku Nordlund, 46, tog lån på jättesumma i tron om att han skulle bli delägare i Arnesflytt.

Del 4

Bokföringen är spårlöst försvunnen – en ung boråsare krävs på en halv miljon kronor

Del 5

103-åring nytt offer – skrevs in i styrelsen för flyttfirman i Borås

Jennie ÖlundSkicka e-post
Lena KvistSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons