Flyttbröderna köpte guldtackor – han lurades till att låna jättesumma: ”Får gå hem och gråta”
Markku Nordlund tog lån på över en halv miljon kronor i tron om att han skulle bli delägare i Arnesflytt.
Men allt var en bluff – huvudmännen använde pengar till att köpa guldtackor.
Nu står han kvar, utblottad, med inkassokrav som växer.
Borås • Publicerad 24 april 2022 • Uppdaterad 7 juli 2023

Våren 2021. Markku Nordlund sitter i en bil på den sluttande parkeringen utanför Ica City, i Brämhult. I förarsätet sitter Idris Fakhro, 26, som är vd och företrädare för Arnesflytt.

Markku Nordlund öppnar det gula kuvertet som han just hämtat från paketutlämningen, det är skickat från en guldaffär i södra Sverige, kuvertet väger tungt mot hans händer.

Annons

Inuti ligger ett halvt kilo guld – två guldtackor värda 127 665 kronor styck.

Idris Fakhro ber honom lägga dem i baksätet. Vart guldet sedan tar vägen är okänt. Men hur det finansierades vet vi. Det betalades med hjälp av ett banklån Markku Nordlund tog på 250 000 kronor – i tron om att han skulle bli delägare i Arnesflytt.

Här saknas innehåll

BT har tagit del av kvittot från guldbeställningen.

– När jag fick 250 000 kronor från lånet så sa Idris Fakhro att det skulle gå till bolaget, men ändå köpte han guld till sig själv via mig. Hur kan man göra det?, säger Markku Nordlund.

Våren 2022.

Läsken står orörd på bordet. Markku Nordlunds ansiktsuttryck är ömsom uppgivet och ömsom fokuserat. Han spänner ibland ögonen bakom glasögonen och kisar. Markku Nordlund fick en sten kastad i huvudet som barn, och har efter det en skada, som bland annat påverkat hans syn.

– Jag kan inte betala mina räkningar, jag kan inte köpa något till mina barn. Vad ska jag nu leva på? De har förstört mig och mitt liv, säger han.

Berättelsen som växer fram får fler och fler trådar och lager. BT har avslöjat hur bröderna Zakaria Fakhro, 28, Idris Fakhro, 26 och Ibrahim Fakhro, 23 bedrar myndigheter och utnyttjar utsatta personer via sina firmor.

Markku Nordlund har blivit ruinerad. På sin telefon visar han bild efter bild med transaktioner, insättningar på stora summor, och mängder med swish.

Det finns överföringar på hundratusentals kronor och köp för 150 000 kronor i en guldaffär i centrala Göteborg.

– Jag kunde få ett samtal på kvällen om att jag skulle få en insättning som jag inte fick röra. De tog ofta mitt kort och satte in och tog ut pengar. Det hände många gånger, säger Markku Nordlund.

– Jag har blivit grundlurad.

Här saknas innehåll

Flera i Markku Nordlunds närhet har berättat för BT om vad han utsatts för. En bekant, Dan Ölund, har hjälpt honom att polisanmäla.

När Dan Ölund var på besök i Borås i vintras och fick höra att Markku Nordlund hade blivit företagare blev han förvånad. Han gick då in i Bolagsverkets register och tittade.

– Markku har ju ingen erfarenhet av företag eller hur bolag ska skötas, som det här med redovisning och att följa bokföringslagen Jag blev orolig för honom, säger Dan Ölund.

Markku Nordlund var vid årsskiftet vd för flytt- och städfirman Vivasflytt städ AB, ensam styrelseledamot för flyttfirman Nordlundsflytt AB och suppleant i en tredje flyttfirma, Johanssons flyttexpress AB. De tidigare ansvariga hade lämnat sina poster.

– Varför sätter de honom i styrelsen och som vd när de själv går ut ur bolagen? När jag ställde frågor visste Markku inte ens var han hade sin firma, eller sitt företagskonto. Jag tittade närmare och började misstänka att Markku hade blivit lurad, säger Dan Ölund.

”Jag misstänkte att han duperats till någon slags målvakt”, säger Dan Ölund.
”Jag misstänkte att han duperats till någon slags målvakt”, säger Dan Ölund.Foto: Jens Ökvist

Markku Nordlund berättar för BT att det var Ibrahim Fakhro som fick honom att bli styrelseledamot i bolagen.

Han förklarar att han lånade ut sitt bankid och sin bankdosa till Ibrahim Fakhro, Idris Fakhros bror, och säger att de båda bröderna satte in och tog ut pengar med hans bankomatkort vid olika tillfällen, bland annat i Pallashuset.

Pengarna strömmar genom hans konton. BT tar del av transaktionerna och spårar en del av dem till personer som arbetat för flyttfirmorna.

Pengaflödet talar sitt tydliga språk. I april sätts det in nära 150 000 kronor på hans konto, samma dag sker tre köp för drygt 50 000 kronor styck i en guldaffär i Göteborg. Markku Nordlund säger att han inte vet vad som köpts och har aldrig varit i guldaffären. Han har lånat ut sitt bankkort.

Men BT hittar ett förhör, i en polisutredning om något helt annat, med ägaren till den aktuella guldaffären.

Där får ägaren frågor om köp för nästan identiska summor. Han uppger då för polis att han ”med hundra procents säkerhet” kan säga att belopp runt 52 000 kronor rör köp av 100 grams guldtackor.

Förutom de två som hämtades i Brämhult, har alltså ytterligare tre guldtackor köpts – med Markku Nordlunds kort.

Markku Nordlund förklarar att han ofta blev ombedd att swisha 500–1 000 kronor till andra flyttanställda, som fick svarta pengar genom honom. Han berättar också om olika postavier som kom hem till honom, och som han följde med någon av bröderna för att hämta ut.

Markku Nordlund, 46, kan inte längre försörja sig – bröderna köpte guldtackor för hans lånade pengar.
Markku Nordlund, 46, kan inte längre försörja sig – bröderna köpte guldtackor för hans lånade pengar.Foto: Anton Hedberg

I Markku Nordlunds namn hade allt från guldtackorna som plockades upp på Ica i Brämhult, till parfymer som köptes för 8 000 kronor och hämtades på Kicks i Knalleland, beställts.

– Det kändes lite skrämmande. Jag väntade hela tiden på att få avkastning, jag skulle få högre lön, presenter och guld. Men jag fick aldrig någonting. Och när december kom så blev det katastrof.

För att förstå hur Markku Nordlund drogs in i härvan, blickar vi tillbaka till ett telefonsamtal, under 2020. Och ett löfte om arbete.

Markku Nordlund är ute och går i det grå novembervädret. Då ser han en flyttbil köra förbi. Loggan ”Arnesflytt” är skriven i svart och orange, på huven syns ett mobilnummer. Han tar upp sin mobil och ringer.

– Jag och Idris Fakhro pratade i tio minuter och jag fick börja dagen efter. Det var svarta pengar direkt, 500 kronor om dagen, berättar han.

Det är inte Markku Nordlunds första jobb som flyttkarl, efter att ha jobbat på Samhall i många år började han arbeta på en flyttfirma i Borås första gången 2017. Det är det jobbet han lämnar i november 2020, för att han inte får tillräckligt mycket arbete.

Ganska direkt efter starten på Arnesflytt börjar ägaren, Idris Fakhro – eller ”bossen” som han kallas i Markku Nordlunds telefon – att fråga om han vill bli delägare.

– Men då var jag ”fast på kronan”, jag hade skulder hos kronofogden sen tidigare.

Efter att ha haft skuldsanering i flera år, på grund av bland annat spelmissbruk, har Markku Nordlund betalat av sina skulder våren 2021. Då blir han på nytt erbjuden ett delägarskap i Arnesflytt, som nyligen blivit aktiebolag. Han ska föra över 400 000 kronor till Idris Fakhro.

Markku Nordlund berättar att hans kort och konto användes för att sätta in och ta ut pengar.
Markku Nordlund berättar att hans kort och konto användes för att sätta in och ta ut pengar.Foto: Anton Hedberg

För att göra det måste han låna pengar.

– De höjde min lön ”på pappret” så att det såg ut som att jag tjänade 35 000 kronor i månaden. Sedan ringde de i mitt namn för att ta lån på tre olika banker, säger Markku Nordlund.

Det är i mars 2021, som Idris Fakhro ringer till flera olika låneförmedlare och presenterar sig som Markku Nordlund för att ta lån. Han ringer till Wasa kredit och beviljas lån från bland annat Santander Bank och Norwegian Bank, berättar Markku Nordlund.

Ett tag senare, på ett litet kontor i centrala Borås, skrivs ett gåvobrev mellan Idris Fakhro och Markku Nordlund.

Kontoret är sparsamt inrett, det finns ett bord, en soffa och ett litet kylskåp med läsk och vatten. Där står också ett stort kassaskåp, berättar Markku Nordlund. I rummet befinner sig, förutom Nordlund och Idris Fakhro, två av hans bröder – och ett vittne.

BT har tagit del av innehållet i gåvobrevet. Det är formulerat som ett kontrakt, och daterat till den 10 april 2021. Idris Fakhro, Markku Nordlund och vittnet har skrivit under.

“Markku Nordlund ska ha lånat 400 000:- SEK, via lendo, och gett dom till idris Fakhro i form av en gåva. Men på villkor att Idris ska dela årsvinsten från företaget Arnesflytt AB i kommande år med Markku. (…) Idris ska ha köpt smycken och guld direkt från Markkus bankkort. Även om företaget går i konkurs så är Idris inte skyldig att betala tillbaka pengar till Markku.”, står det i kontraktet.

Gåvobrevet har skrivits under av Idris Fakhro, Markku Nordlund och ett vittne.
Gåvobrevet har skrivits under av Idris Fakhro, Markku Nordlund och ett vittne.
”Även om företaget går i konkurs så är Idris inte skyldig att betala tillbaka pengar till Markku.”, står det i kontraktet.”

Markku Nordlund blir efter ett tag ombedd att föra över ytterligare 150 000 kronor till Idris Fakhros företag, berättar han.

– Jag blev orolig i själen, vad ska detta leda till? Jag var livrädd.

Men han tar ett till lån ändå, och för 150 000 kronor köper Idris Fakhro flyttuppdrag från en annan flyttfirma, berättar Nordlund. De 150 000 kronorna förs över till Visma flytt & städ så att Arnesflytt ska få uppdragen istället.

Därefter flyter det på ”som vanligt” ett tag. Markku Nordlund är med på en mängd flyttar, ibland tar han emot kundernas betalningar via swish och för pengarna vidare till Arnesflytt. Han arbetar långa pass, utan semester eller semesterersättning.

Markku Nordlund förklarar att han endast gjort som han blivit ombedd, i tron att han kunde lita på bröderna. Pengarna, kontanterna, överföringarna – till slut ifrågasatte även banken vad som pågick och stängde hans konto.

I kontraktet, som upprättats mellan Idris Fakhro och Markku Nordlund, står det alltså att Fakhro ska dela årsvinsten med Nordlund.

– Han hade lovat mig 100 000 kronor, men jag fick inga pengar.

Samtidigt kommer räkningarna och kraven från lånegivarna läggs på hög, och Markku Nordlund har ingen möjlighet att betala. En kreditgivare har gått till kronofogden.

Dan Ölund fick se kontraktet och anade oråd.
Dan Ölund fick se kontraktet och anade oråd.Foto: Jens Ökvist

– Det har påverkat min familj, jag får gå hem och gråta. Vad ska jag leva på nu? Jag har ingenting.

Dan Ölund berättar att hans misstankar stärktes när han i vintras fick se kontraktet som Nordlund skrivit på. Där stod: “Markku Nordlund har från egen fri vilja gett 400 000:- SEK i form av gåva till Idris Fakhro.”

För att få en professionell blick på vad som kunde ha hänt tog Dan Ölund kontakt med en revisor.

– Sammantaget, för en utomstående, är det väldigt enkelt att se att det här inte är okej. Men jag ville ha en second opinion, därför tog jag kontakt med revisorn. Han sa att han hade anmälningsplikt när han misstänkte att det kunde förekomma oegentligheter. Så revisorn anmälde, och sa att han tyckte att vi också skulle polisanmäla.

Dan Ölund följde med Markku Nordlund till polisstationen i Borås och gjorde en anmälan. Ölund är noga med att understryka att han inte kan avgöra vad som är rätt juridiskt.

– Polisen får bedöma om det handlar om bedrägeri.

Här saknas innehåll

Markku Nordlund berättar att polisen inlett en förundersökning och att de fått all information. För BT kan inte polisen kommentera någonting kring utredningen, på grund av förundersökningssekretess.

– Polisen har sagt att jag ska ringa direkt om någon försöker hota mig, berättar Nordlund.

Han tittar lite på några av dokumenten han har med sig. En del är räkningar som han lägger åt sidan.

– Det är för mobilabonnemanget, de säger att de ska stänga av det om jag inte betalar.

Markku Nordlund berättar att han känner sig sviken.

– De säger hela tiden att de ska betala, hjälpa mig, men ingenting händer. Idris Fakhro känner sig helt oskyldig och säger att han är sårad. Han säger att jag har förstört hans liv och hans företag. Men det är han som förstört mig och mitt liv med alla dessa lån.

Hur kom det sig att du gick med på det här?

– Det var trovärdigt. Men det gick åt skogen. Innerst inne var jag orolig för fiffel.

Han visar fler räkningar. En är för ett mobilabonnemang som är ställt till Nordlundsflytt och som han betalar för. Han känner inte igen mobilnumret.

Ytterligare en faktura, för ett helt annat abonnemang, har gått till inkasso. Markku Nordlund vet inte vilket nummer det avser, men berättar att han tillsammans med Zakaria Fakhro, Idris Fakhros bror, tecknade ett abonnemang under 2021 – för en dyr Iphone 12 pro som Zakaria Fakhro skulle använda. Räkningarna skulle Idris Fakhro betala.

– Men när jag lade fakturorna i hans brevlåda sa han att ”här får du inte lägga dem”. Han har inte betalat någonting.

Markku Nordlund stänger igen pizzakartongen. Strax därefter följer vi honom ut. Han lunkar iväg mot sin cykel.

På andra sidan stan fortsätter flyttbröderna att ta emot bokningar, och Nordlund fortsätter att ta emot inkassobrev för telefonräkningar och obetalda lån.

BT har sökt Idris Fakhro, Ibrahim Fakhro och Zakaria Fakhro som inte har velat kommentera.

Nästa del i BT:s granskning: Den spårlöst försvunna bokföringen och den 22-årige boråsaren.

Jennie ÖlundSkicka e-post
Lena KvistSkicka e-post
Anne BengtssonSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.