Annons

Stefan Eklund: Därför publicerar BT namnet på den kritiserade rektorn

BT:s chefredaktör Stefan Eklund om de avvägningar som gjorts inför namnpubliceringen av den kritiserade rektorn på Borgstenaskolan.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Borås • Publicerad 25 augusti 2023 • Uppdaterad 15 september 2023
BT:s chefsredaktör Stefan Eklund.
BT:s chefsredaktör Stefan Eklund.

I den uppmärksammade granskningen av Borgstenaskolans rektor publicerar BT namnet på rektorn. Varför det?

– Hon är en chef med stort ansvar för en av våra viktigaste skattefinansierade verksamheter som berör väldigt många människor, även barn. Det har även ett allmänintresse att vara tydlig i det här fallet, för att inte skapa spekulationer, oro och rykten som kan drabba andra skolor.

Annons

BT är annars försiktig med namnpubliceringar, bland annat när det gäller brott av olika slag. Varför gör ni annorlunda här?

– Namnpubliceringar görs inte för att stilla en nyfikenhet. Det handlar som sagt om allmänintresset i första hand. Och att makthavare i samhället, speciellt i verksamheter som är skattefinansierade, har ett ansvar som bör utkrävas när felaktigheter kommer i dagen. När det gäller våldsbrott är inte allmänintresset av samma slag och där finns också brottsoffers integritet att ta hänsyn till.

Hur tas besluten på BT om namnpublicering eller inte?

– Jag diskuterar alltid saken ingående med ansvariga chefer. Det är viktigt att vi vänder och vrider på alla frågeställningar som kan uppstå inför känsliga publiceringar. Det är viktigt att inte förhasta sig och att ställa publiceringen i relation till branschens pressetiska regler.

Läs granskningen här:

Sebastian StrandSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons