Kritiserad rektor sjukskrev sig – satt i kassan på Systembolaget
Rektorn på Borgstenaskolan, Anette Lejon, är under utredning efter att prylar för cirka 200 000 kronor saknades vid en inventering på skolan.
Just nu är hon sjukskriven från rektorsjobbet.
Trots det kan BT avslöja att hon i stället jobbade i kassan på Systembolaget.
BORÅS • Publicerad 24 augusti 2023 • Uppdaterad 15 september 2023

Symaskin, Playstation, Kitchen-Aid, moccamaster, flera högtalare och datorer har köpts in till Borgstenaskolan, men saknas. Sammanlagt handlar det om ett tiotal dyra varor.

Upptäckten gjordes genom en inventering strax före midsommar. Ulf Karlsson är chef på grundskoleförvaltningen.

Annons

– Jag fick indikationer på att alla grejer inte fanns på skolan. Då sa jag att vi måste åka och kolla var de är, säger han.

Rektor Anette Lejon har ansvar för inköp till skolan. Hon har gett vissa förklaringar till varför varorna saknas. Enligt inventeringslistan, som BT begärt ut, ska någon vara på service, någon har gått sönder och vissa ska finnas i ett låst kassaskåp som inte kunde öppnas under inventeringen. Andra är borta utan förklaring.

Ulf Karlsson har nu gett order om att allt som saknas ska in till grundskoleförvaltningens kontor i Borås.

– Vi måste se inventarierna och bocka av dem. Om rektorn säger att det finns behov av sakerna på Borgstenaskolan ska de vara där. Har de inte behov kanske andra skolor har det, säger han.

På yrkesnätverket Linkedin skriver rektorn om sitt extrajobb på Systembolaget.
På yrkesnätverket Linkedin skriver rektorn om sitt extrajobb på Systembolaget.Foto: Bild från LinkedIn

Det är inte första gången Borgstenaskolan och Anette Lejon är under lupp hos grundskoleförvaltningen.

I januari 2022 upptäckte förvaltningens ekonomichef att rektorn vidlyftigt handlat musikinstrument, digital utrustning, köksmaskiner och symaskiner.

På Borgstenaskolan finns en av kommunens särskilda undervisningsgrupper för barn med extra behov. En sådan grupp får mer ersättning för att bemanningen i gruppen är högre än i ordinarie grundskola. BT kan nu berätta att de pengarna har använts för att finansiera inköpen.

En utredning som då gjordes av grundskoleförvaltningen konstaterade att skolan har tillskansat sig fördelar som andra F-6-skolor i Borås inte har. Hade andra skolor shoppat som Borgstenaskolan hade det behövts ytterligare 140 miljoner kronor per år, slog utredningen fast.

Även då gjordes en inventering för att kontrollera om det som köpts in verkligen fanns på plats. I ett dokument som BT har tagit del av uppges att så var fallet, men i efterhand har det framkommit att inventeringen hade brister.

I samband med utredningen och inventeringen gjordes en handlingsplan eftersom arbetsgivaren hade synpunkter på hur Anette Lejon använde sitt mandat som rektor när det gäller inköp. Bland annat fick hon gå en ekonomikurs för chefer.

Grundskoleförvaltningens chef Ulf Karlsson har krävt att vissa av de dyra varorna ska in på hans kontor, för att få klarhet i  vad som saknas.
Grundskoleförvaltningens chef Ulf Karlsson har krävt att vissa av de dyra varorna ska in på hans kontor, för att få klarhet i vad som saknas.Foto: Johan Valkonen

Rektorn har försvarat inköpen med att delar av dem är till just skolans särskilda undervisningsgrupp. Men före sommarlovet kom larm om att sakerna, trots den förra inventeringen, inte finns på skolan.

Utredningen drar dock ut på tiden eftersom Anette Lejon är sjukskriven sedan mitten av augusti.

– Helst hade jag velat att detta var färdigt och klart före skolstart, men det hann vi inte, säger Ulf Karlsson.

Om ni inte hittar allt, vad händer då?

– Det vet vi inte, vi ska inte beskylla någon. Det kan ju vara olyckliga omständigheter, det kan vara slarv. Det kan vara många olika skäl till detta så det får vi återkomma till.

I tisdags startade höstterminen för eleverna på Borgstenaskolan. I rektorns frånvaro sköttes skolstarten av verksamhetschef Håkan Anving.

Han har fler arbetsuppgifter att ta tag i på Borgstenaskolan under hösten efter att personalen nyligen larmat om motsättningar och vantrivsel. Personal berättar för BT att det finns omfattande kritik mot rektorns ledarskap och stora frånvaro.

– Det största problemet med henne är att hon inte är på skolan, hon arbetar hemifrån, säger en person på skolan som vill vara anonym.

– Det har gått för långt, säger en annan.

Verksamhetschef Håkan Anving har känt till att rektor Anette Lejon arbetade extra på Systembolaget, men överraskas av uppgifterna om att hon även har andra bisysslor.
Verksamhetschef Håkan Anving har känt till att rektor Anette Lejon arbetade extra på Systembolaget, men överraskas av uppgifterna om att hon även har andra bisysslor.Foto: Privat

Det finns även synpunkter bland personalen på att rektorn arbetar extra på Systembolaget i stället för att vara på skolan.

När BT begär ut blanketten där extrajobb, så kallade bisysslor ska redovisas, står det att Anette Lejon arbetar extra som butiksbiträde ”vid behov samt under semester”.

– Det är vad vi har beviljat, säger Håkan Anving.

Har det varit någon diskussion om hennes extraarbete?

– Vi har diskuterat lämpligheten och att det bara får ske på ledig tid. Vi kan inte förbjuda det så länge det inte påverkar arbetet, säger han.

Uppgifter till BT gör gällande att rektorn ofta flexar ut på fredagar och i stället arbetar på Systembolaget. Ledigheten på fredagar bekräftas av Håkan Anving.

– Hon var även rektor för en annan skola under en period vilket gav mer flex än man ska ha och då föreslog jag att hon kunde plocka ut den på fredagar för att sänka saldot, berättar han.

bild 1/3
Systembolaget vid Ica Maxi i Borås.
Anette skräddare
Fru U Design
Systembolaget vid Ica Maxi i Borås.
Anette skräddare

Men BT:s granskning visar att Anette Lejon har fler bisysslor vid sidan av sin heltidstjänst som rektor. Hon är även styrelsesuppleant i Garnängeln i Kiruna AB samt driver en enskild firma som Anette skräddare där Facebooksidan vittnar om pågående verksamhet. Hon säljer även hemgjorda vantar under märket Fru U design, bland annat via Instagram.

Uppgifterna överraskar Håkan Anving.

– Det kände jag inte till, säger han.

Dock har Anette Lejon uppgett både styrelseuppdraget och den enskilda firma i sin jobbansökan, visar dokument som BT har begärt ut. De är däremot inte anmälda som bisysslor.

Ulf Karlsson börjar läsa innantill ur regelverket.

– Om du har en bisyssla är du skyldig att anmäla den. Nu kommer ni med nya uppgifter. Det här måste vi titta på.

Han fortsätter:

– Vi dömer ingen, det vill jag vara tydlig med. Vi måste lyssna in och jobba vidare med detta för det är väldigt viktigt att det går rätt till, säger han.

Tidigare samma dag har BT ringt Anette Lejon. Hon svarar men säger att hon är sjuk och undrar om det kan vänta till veckan därpå.

– Jag behöver ta hand om mig nu när jag är sjuk, säger hon.

Vi kommer trots det överens om att höras senare samma dag för att stämma av läget.

När BT ringer upp får vi inget svar. Eftersom det är fredag, en dag hon återkommande sägs arbeta på Systembolaget, bestämmer vi oss för att åka dit.

I en av kassorna sitter Anette Lejon.

På kvittot från köpet står de första bokstäverna i hennes för- och efternamn.

Rektorn arbetade på Systembolaget, samtidigt som hon var sjukskriven från Borgstenaskolan.
Rektorn arbetade på Systembolaget, samtidigt som hon var sjukskriven från Borgstenaskolan.
”Högst alarmerande. När ni visar mig det här så blir jag ju bestört.”
Ulf Karlsson, chef på grundskoleförvaltningen.

Några dagar efter att BT har handlat av Borgstenaskolans sjukskrivna rektor visar vi kvitto och bildbevis för Ulf Karlsson. Han blir påtagligt besviken.

– Skojar ni, utbrister han.

Han fortsätter:

– Ni menar alltså att hon har sjukskrivit sig i sitt ordinarie uppdrag och jobbar på ett annat ställe? Högst alarmerande. När ni visar mig det här så blir jag ju bestört.

Ulf Karlsson kommer nu att kräva svar på varför Anette Lejon jobbade på Systembolaget samtidigt som hon sjukskrivit sig från rektorsjobbet.

Anette Lejon har varit sjukskriven sedan mitten av augusti. Nu berättar Ulf Karlsson att sjukskrivningen har förlängts en vecka in i september.

Kan hon vara kvar som rektor?

– För mig är rektorskapet en förtroendefråga som vi måste utreda. Jag kan inte här och nu säga om hon kan vara kvar eller inte. Det här läggs till annat som jag också har funderingar på.

Ulf Karlsson är chef för grundskoleförvaltningen.
Ulf Karlsson är chef för grundskoleförvaltningen.

Han planerar att sätta in en vikarierande rektor.

– Det får inte bli ett vakuum i Borgstena, vi måste ha ett ledarskap på plats, säger Ulf Karlsson.

Under onsdagen hade arbetsgivaren ett inledande möte med Anette Lejon och hennes fackliga företrädare.

Ulf Karlsson meddelar att han inte kan kommentera vad som hände på mötet.

BT har vid upprepade tillfällen och på flera olika sätt sökt Anette Lejon för kommentarer.

Fakta

Bisyssla – detta gäller

• Den som är anställd i kommunen är skyldig att på eget initiativ anmäla en bisyssla till arbetsgivaren och lämna de uppgifter som arbetsgivaren anser behövs för bedömningen av bisysslan.

• Bisysslor kan förbjudas om de är förtroendeskadliga, konkurrerande eller arbetshindrande.

• Också arbetsgivaren ska informera allmänt om vad som menas med förtroendeskadlig bisyssla, exempelvis vid introduktion av nyanställda och vid arbetsplatsträffar. Informationen kan också tas upp i utvecklingssamtal, särskilt med medarbetare som har ett arbete som innebär myndighetsutövning. Hit räknas bland annat inköp.

Källa: Borås stad

BT granskade 2020 bisysslor bland kommunens alla chefer. Efter granskningen skärpte Borås stad sina rutiner.

Rebecka Åsbrink ClaessonSkicka e-post
Anne BengtssonSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.