Annons

Ny metod hjälper nyanlända kvinnor att få jobb snabbare

Genom att kartlägga informell kompetens kan de som står längst ifrån arbetsmarknaden – framförallt nyanlända kvinnor – lättare få jobb.
En ny metod testas nu på Arbetsförmedlingen i Borås.
Borås • Publicerad 5 april 2021 • Uppdaterad 6 april 2021
Johanna Waern, projektkoordinator för Jämställd etablering i Borås
Johanna Waern, projektkoordinator för Jämställd etablering i BoråsFoto: Privat

I februari 2019 påbörjades genomförandet av forskningsprojektet jämställd etablering. Projektet drivs av Arbetsförmedlingen och syftet är att öka nyanländas möjligheter att snabbt komma in på arbetsmarknaden. Ett särskilt fokus har lagts på utrikesfödda kvinnor.

Tidigare studier har visat att män generellt har fått ta del av mer möten, stöd och insatser på Arbetsförmedlingen. Könsskillnaderna är ännu större bland nyanlända arbetssökanden.

Annons

– Man har också sett att kvinnor i större utsträckning saknar utbildning och erfarenhet och att de kan behöva mer vägledningsinsatser innan anställning, säger Johanna Waern, projektkoordinator för jämställd etablering i Borås.

Projektet genomförs på 16 lokala arbetsförmedlingskontor varav Borås är ett. I nuläget har 42 procent av de 367 personer som deltagit i projektet i Borås fått arbete. Och fördelningen mellan män och kvinnor är relativt jämn, 73 kvinnor och 80 män.

– Det som är unikt för metoden är intervjun. Det ska vara en heterogen grupp på fyra personer, två män och två kvinnor, med olika bakgrund och språk och utan tolkar. Under intervjuerna går vi mycket på djupet. Frågar om formella kunskaper men också informella kunskaper, säger Johanna Waern.

Fokuset på informella kunskaper sticker ut och är ett sätt att fånga upp de som står allra längst från arbetsmarknaden, de som kanske inte har någon tidigare arbetslivserfarenhet alls.

– Det kan handla om fritidsintressen, hitta något man är bra på. Det kan vara svårt att säga bra saker om sig själv, kvinnor är sämre på det också, så man får gräva lite i vad de gjort tidigare, vad de gör om dagarna, vad som får dem att må bra och så vidare.

”Det är rimligt att först stärka sig i språket men det projektet hoppas på är att man snabbt ska få in en fot på arbetsmarknaden också.”
Johanna Waern, projektkoordinator för jämställd etablering i Borås.

Johanna Waern berättar att många nyanlända har en bild av att de först måste lära sig språket ordentligt för att sedan söka jobb. Risken då är att det kan gå lång tid innan man kommer i kontakt med arbetslivet vilket kan bygga upp en rädsla och nervositet för att våga försöka.

– Men när vi säger: ”om vi hittar en arbetsgivare som accepterar din språknivå, vill du ha ett jobb då?” Då ändrar sig nästan alla. Vi tycker det är rimligt att först stärka sig i språket men det som projektet hoppas på är att man snabbt ska få in en fot på arbetsmarknaden också.

Projektet avslutas i maj. Om och hur den testade metoden ska implementeras i Arbetsförmedlingens vanliga arbete är än så länge oklart.

– Det här är ett forskningsprojekt och ett sätt att testa metoden. Men jag tror att många arbetsförmedlare som sett oss jobba vill att Arbetsförmedlingen ska ha möjlighet att ha den tjänsten även framöver, säger Johanna Waern.

Fakta: Jämställd etablering

Projektet finansieras av ESF-rådet (Rådet för Europeiska socialfonden i Sverige)

Projektet avslutas på Arbetsförmedlingen sista maj i år. Därefter kommer en forskningsrapport. Forskarna ska även följa personerna under ytterligare några år för att se hur insatserna påverkat personerna på längre sikt.

I Borås har 153 av de 367 deltagarna i projektet fått jobb. 73 kvinnor och 80 män.

Totalt i Sverige har 3 710 personer deltagit i projektet. 1 319 av dessa, 36 procent, har fått jobb.

Av de kvinnor som deltagit har 36 procent fått jobb.

Av de män som deltagit har 40 procent fått jobb.

Frida Dam BergstedtSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons