Annons

Kunde nästan ingen svenska – fick jobb: ”Stolt över min resa”

Arbetsförmedlingens projekt jämställd etablering matchade ihop Enaam Alhanach med Staples i Borås. Efter tre månaders praktik fick hon anställning.
– Jag är stolt över hela min resa. När man kommer hit har man minimala förväntningar.
Borås • Publicerad 5 april 2021 • Uppdaterad 6 april 2021
Foto: Lars-Åke Green

Enaam Alhanach flyttade från Abu Dhabi till Sverige 2018. Hon kommer ursprungligen från Syrien och det var också där, i Damaskus, hon utbildade sig inom business administration.

När hon kom till Sverige kände hon sig ensam och beskriver känslan av att gå ute på gatan utan att en enda människa visste vem hon var.

Annons

– Det var så svårt att bara börja någonstans. Du tappar hela ditt nätverk, dina kompisar. Du kommer med ingenting, bara dig själv.

När alla papper var i ordning började hon läsa på SFI och kontaktade samtidigt Arbetsförmedlingen. Här tillfrågades hon om hon ville vara med i projektet jämställd etablering. Enaam tackade ja.

Arbetsförmedlingen matchade henne med Staples, och samtidigt som hon avslutade SFI-kursen fick hon en jobbintervju på företaget. Detta var i september 2019. Efter tre månaders praktik fick Enaam en ettårig introduktionsanställning. I december 2020 blev hon fast anställd som merchandising coordinator.

– Oh my god, jag kan inte förklara med ord hur det känns. Det fungerade så bra allting. Det var ett bra samarbete mellan mig själv, Arbetsförmedlingen och företaget. Det samarbetet var viktigt.

Enaam Alhanach jobbar sedan fyra månader tillbaka endast från sitt hemmakontor. Det påverkar hennes språkutveckling: ”Vi kan prata med varandra digitalt men det är inte samma sak. På kontoret kan du sitta och prata om annat än jobb också”.
Enaam Alhanach jobbar sedan fyra månader tillbaka endast från sitt hemmakontor. Det påverkar hennes språkutveckling: ”Vi kan prata med varandra digitalt men det är inte samma sak. På kontoret kan du sitta och prata om annat än jobb också”.Foto: Lars-Åke Green

Staples, som har sitt huvudkontor i Borås, har ett hållbarhetsarbete där man vill bidra till ett inkluderande samhälle. Det var med detta som bakgrund, och en vilja att gå från ord till handling, som de kontaktade Arbetsförmedlingen. De hade möjlighet att ta in två personer på sin merchandise-avdelning.

Kravet var att personerna skulle ha minimum en gymnasieutbildning och språkligt kunna antingen engelska eller lite svenska, men framför allt en vilja att lära sig.

– Det är också viktigt att alla i teamet är delaktiga. Alla behöver hjälpa till, ha förståelse och acceptans, säger Malin Tillberg, HR-manager på Staples

”När man kommer hit har man ingen bas att stå på, det är inte bara en kurs man kan gå till så man lär sig allt.”
Enaam Alhanach

Lotten för den ena av tjänsterna föll på Enaam Alhanach.

– När jag började på Staples kunde jag bara basic svenska, inte business-svenska. Jag kunde säga 'Hej, jag heter Enaam', typ. Så det var en galen resa. Men du har ingen annan lösning, du måste göra det.

Jobbet blev inte bara en trygghet i vardagen utan också en plats där Enaam kunde lära sig om livet i Sverige.

Annons

– Jag lärde mig så mycket. Det är inte bara jobb, det blir ett paket med många andra saker. När man kommer hit har man ingen bas att stå på, det är inte bara en kurs man kan gå till så man lär sig allt. Man måste anstränga sig.

Man måste anstränga sig. Enaam återkommer till det hela tiden. Hon säger att hon haft tur, men hon medger också att det är mycket tack vare hårt arbete hon lyckats få fast jobb på svenska efter drygt tre år i landet.

– Jag är stolt över hela min resa. När man kommer hit har man minimala förväntningar. Vem ska anställa mig? Jag kan inte språket, jag kan ingenting om Sverige. Det finns ingen motivation.

Nu hoppas hon kunna inspirera och hjälpa andra orka kämpa.

– Det är inte lätt och jag förstår det. Det finns ingenting som är lätt i livet, men man måste försöka och prova. Det kanske funkar. Man måste bara anstränga sig.

Frida Dam BergstedtSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons