Annons
Innehåll från HOLGERS STUGMATERIAL

Se över ditt hus inför vintern

Hur gör jag för att huset ska klara vintern på bästa sätt och hålla värmen? Det kan räcka med nya tätningslister runt ytterdörren för ett par hundra kronor. Men det kan också vara klokt att investera i nya fönster till exempel.
Denna text är en annons producerad av Gota Media Brand Studio och inte av redaktionen. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på native@gotamedia.se.

Här saknas innehåll

Vi tittar in hos Holgers Stugmaterial i Borås – stans mest välsorterade byggvaruhus. Här finns allt material man behöver för att rusta villan, sommarstugan eller lägenheten inför vintern. Både sådant som är enkelt och billigt att fixa själv som tätningslister. Men också material som innebär större investering. Fönster, dörrar och isolering.

Byggsäljarna Per-Ola Gunnarsson och Roger Nilzon ger oss sina bästa tips inför den kallare årstiden. Fasta råd som gör att din bostad mår bra året om och att du minskar både höga elräkningar under vintern och dyra renoveringar längre fram. Tillsammans har de fem decenniers erfarenhet inom bygghandel. Och just nu får de många frågor kring fönster, dörrar och isolering eftersom många oroar sig inför ökade energikostnader.

Allt handlar om att ha bra koll på sitt hus, menar Roger och Per-Ola. Det vill säga inspektera noga för att både förebygga framtida skador och slippa elda för kråkorna.

– Jag tycker att man ska börja med att kolla tak, rännor och stuprör, säger Roger.

Undersök rännor och stuprör för att de inte ska bli igenproppade, för annars finns det risk för frostskador, som kan orsaka skador på husfasad och grund.– Kolla efter trasiga pannor. Man kan även lyfta enstaka pannor och undersöka så att takpappen under är okej. Det räcker med ett litet hål för att det ska bli stora skador på sikt.

”Det är viktigt att isolera med förnuft.”

Här saknas innehåll

När det gäller tilläggsisolering av vinden är det viktigt att isolera med förnuft, och rådfråga alltid sakkunnig inom området.

– Det får inte bli för tätt, då följderna kan bli kondens och mögelpåväxt.

– En enkel sak är att byta lister runt fönster och dörrar. Det är ju nu när kylan kommer som man märker att det drar, säger Per-Ola.

Friskluftsventilerna är också något som man bör kontrollera ordentligt.

– Det är viktigt att få in luft i huset. Och det ska vara bra luft. Byt gärna filtret och se till att ventilen är fräsch, säger Roger.

För att säkra yttre husets skal kan man byta fönster och dörrar, som ofta har många år på nacken. Även större investeringar kan löna sig på sikt, menar båda.

– Många har gamla fönster och dörrar. Dagens fönster är mycket mer energisnåla. Att byta medför alltid en viss kostnad. Men det kan betyda mycket för energiförbrukningen, säger Roger Nilzon.

Här saknas innehåll

Roger och Per-Ola tipsar

1. Inspektera husets yttre skal

2. Kolla tak och vind

3. Rensa rännor och stuprör

4. Se över fönster och dörrar

5. Kontrollera ventilationen ordentligt

6. Tilläggsisolera med förnuft, rådfråga alltid!

Har ditt hem allt det behöver inför höst och vinter?

Det är många frågor som dyker upp så här års. På Holgers finns allt från virke till dörrar, fönster, takpannor, isolering, marksten, eget snickeri, försäljning av kök och badrum, golv, garderober och massor av andra varor och tjänster. Behöver du råd eller hjälp med något konkret så hör av dig. Läs mer här www.holgers.se

Annons
Innehåll från HOLGERS STUGMATERIAL

Läs mer:

Därför ökar köksrenoveringarna just nu

Annons
Innehåll från HOLGERS STUGMATERIAL

Läs mer:

Byggproffsens bästa vintertips

Byggproffsens bästa vintertips
Denna text är en annons producerad av Gota Media Brand Studio och inte av redaktionen. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på native@gotamedia.se