Annons
Nyheter

Rätt vin till svenska köttbullar

Vår vinexpert har med stor behållning använd det här Zinfandelvinet till både köttbullar och revbensspjäll.
Nyheter • Publicerad 24 september 2010

Vitt, friskt

16017. Yalumba The Y Series Riesling. South Au-stralia, Australien. 89 kr.

Annons

Det här vinet bevisar att det finns utmärkta rieslingviner även i Australien. Vinet har en mineralton med inslag av honung, gröna äpplen och lime. Det passar till skaldjur, lätta fiskrätter eller som aperitif.

Vitt, fruktigt fynd

6299. Villa Cavarena 2008. Soave Classico, Italien. 99 kr.

Soave var i yngre dagar, i varje fall för mig, lika med billiga, enkla viner. Detta är motsatsen, fast fortfarande ganska billigt. Kvalitetsproducenten Allegrini gör inga dåliga viner. Detta fyndvin passar till en fiskgryta eller till ris med räksås.

Rött, fruktigt fynd

6301. Penfolds Thomas Hyland Shiraz. Adelaide, Australien. 109 kr.

Thomas Hyland tog över Penfolds efter sin svärfar, läkaren Christopher Rawson Penfold. Detta är ett klart fyndvin, som passar till en höstig köttgryta. Vinet har inslag av rostade fat, björnbär, kaffe, peppar och mörk choklad.

Rött, kryddigt

26001. Ravenswood Vintner’s Blend Zinfandel. Kalifornien, USA. 99 kr.

Zinfandelviner anses passa bra till svensk husmanskost. Jag har med stor behållning använt det här vinet till såväl köttbullar i gräddsås som grillade revbensspjäll. Vanilj, kryddighet och mörka bär dominerar i vinet.

Annons

Plockmatsvin

8203. Doña Alicia Manzanilla Pasada. Jerez, Spanien. 45 kt för 37,5 cl.

Detta är verkligen ett jättebilligt vin! Svenskar dricker inte sherry! Det anses ålderdomligt och det är det kanske, men vin är över huvud taget en gammal företeelse. Vinet passar perfekt till plockmat, klara soppor eller som aperitif.

Bengt I Johansson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons