Annons
Nyheter

Gott i plastflaska och perfekt getostvin

Ett perfekt getostvin och ett gott rött i petflaska finns bland veckans vintips.
Nyheter • Publicerad 25 februari 2011
Foto: Jan Collsiöö

Vitt, torrt getostvin

28006. Neethlingshof Sauvignon Blanc. Stellenbosch, Sydafrika. 79:-

Annons

Sauvignon Blanc är perfekt till färska, syrliga getostar. Men vinet passar också som aperitif eller till skaldjur och lätta fiskrätter. Nässlor, krusbär och sparris brukar finnas som inslag i Sauvignon Blancviner och detta är inget undantag. Det är ett riktigt fyndvin.

Vitt, fylligt, fatigt

5798. Couvent des Jacobins Bourgogne Blanc. Bourgogne, Frankrike. 115:-

En vit Bourgogne för 115 kr är riktigt billigt. Och bra är det också med sin smörighet och inslag av nötter, fat och gul frukt. Det är ett mycket bra vin till kraftiga fiskrätter eller rätter på tamfågel. Tillverkare är Louis Jadot, som är en de mest kända och meriterade odlarna i Bourgogne.

Rött, fruktigt, kryddigt

2167. Terre de Mistral 2009. Côtes du Rhône, Frankrike. 67:-

Huvuddruvan i det här vinet är Grenache och resten är Syrah, Carignan och Mourvèdre. Det ger ett kryddigt, pepprigt och fruktigt vin med toner av katrinplommon, charkuterier och lagerblad. Jag skulle använda det här vinet till en hederlig kalops.

Rött, fruktigt, smakrikt

2134. Vistamar Sepia Reserva Syrah 2009. Maule, Chile. 65:-

Förpackningen är något så ovanligt för vin, som petflaska och kan man tänka sig, panten på 1 krona ingår i priset halleluja! Jag har svårt att vänja mig vid flasktypen, men det kanske kommer sig med tiden. Vinet är mycket bra och mycket fruktigt med inslag av mörka bär. Ett bra grillvin!

Annons

Torrt, brödigt bubbel

7688. Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Brut. Bourgogne, Frankrike. 99:-

Den röda druvan Pinot Noir ingår med 60%, 35% är Chardonnay och resterande 5% är Aligoté och Gamay. Franska mousserande viner utanför Champagne kallas för Crémant och detta är en mycket bra sådan; brödigt med inslag av gula äpplen och citrus. Det passar utmärkt som aperitif eller till skaldjur.

Bengt I Johansson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons