Annons
Nyheter

Fynd från populära Alsace och kraftigt vitt från Sydafrika

Fyndvinet från Alsace passar utmärkt som aperitif eller till skaldjur. Zonderman Chardonnay är motsatsen vad gäller fyllighet och sitter bra till en fläskkotlett.
Nyheter • Publicerad 15 oktober 2010

Vitt, friskt, fruktigt

12284. Riesling. Alsace, Frankrike. 75 kr.

Annons

Otaliga är de svenskar som årligen besöker detta populära vinturistiska distrikt. Det ligger hyggligt bra till för oss och vinerna är genomgående bra, om än ganska förutsägbara. Här är ett fyndvin från Alsace och det passar utmärkt som aperitif eller till skaldjur.

Vitt, smakrikt

6515. Zonderman Chardonnay. Western Cape, Sydafrika. 99 kr.

Detta är det förra vinets motsats vad gäller fyllighet. Ett kraftigt vitt vin, som passar till grillad kyckling eller fisk, det kan även sitta bra till en fläskkotlett. Vinet är smörigt och har ordentlig vaniljkaraktär med inslag av tropiska frukter, apelsin och nötter.

Rött, utvecklat

7451. Roodeberg. Western Cape, Sydafrika. 87 kr.

Vinet finns också på 3 l box för 269 kronor. Det är den för närvarande bästa röda boxen på Bolaget. Du kan också få det på magnumflaska, 1,5 liter, för 179 kronor. Detta är ett allroundvin för kötträtter. Det är moget, rökigt med toner av mörka bär, lakrits och örter.

Rött, smakrikt

22620. Bonterra Zinfandel. Mendocino County, USA. 139 kr.

Många odlar vin ekologiskt utan att ange det, så ej Bonterra. Detta vin passar till smakrika grytor. Vinet är fruktigt, kryddigt och pepprigt med inslag av björnbär, mintchoklad, plommon och kaffe. Förutom Zinfandel innehåller vinet 10 procent Petit Sirah.

Annons

Prisvärt bubbel

7688. Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Brut. Bourgogne, Frankrike. 99 kr.

Mousserande franska viner utanför Champagne brukar kallas för Crémant. Det här vinet är gjort på champagnedruvorna Pinot Noir (60 procent) och Chardonnay (35 procent), resten är Aligoté och Gamay. Mycket prisvärt bubbel till skaldjur.

Bengt I Johansson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons