Allesverloren - ett rött att rekommendera
Vitt, torrt, nässligt
2038. Paul Cluver Sauvignon Blanc 2009. Elgin, Sydafrika. 95 kr.
En tydlig doft av nässlor är mitt sätt att känna igen Sauvignon Blanc-druvan. Druvan ger också en ton av svartavinbärsblad, sparris och citrus. Ett perfekt vin till getost – prova får du se! Skaldjur och lätta fiskrätter går också bra.
Vitt, fylligt fynd
5798. Couvent des Jacobins Bourgogne Blanc. Bourgogne, Frankrike. 115 kr.
Bourgogne brukar vara synonymt med dyra viner. Då är det trevligt när man hittar ett relativt billigt sådant, dessutom ett fynd! Smörigt, nötigt med toner av mogna, gula äpplen, citrus och vanilj. Gott till tamfågel eller fisk i gräddig sås.
Rött, fruktigt
2233. Château Pech-Latt. Corbières, Frankrike. 93 kr.
Ett ekologiskt vin. Eller snarare ett ekologiskt vin där det framgår av etiketten. Många odlare anger inte att vinet är ekologiskt. Det här vinet är örtigt, nästan pepprigt, med inslag av björnbär. Passar till en köttgryta där det ingår lagerblad och färska örter.
Rött – klart fynd
29002. Allesverloren Shiraz. Swartland, Sydafrika. 99 kr.
Kommer jag inte ihåg något annat när jag blir tillfrågad om ett bra rött vin, så brukar det ofta bli Allesverloren. Finns med olika druvsammansättningar, alla är bra. Shirazvarianten passar till grillade stekar på nöt eller lamm. Klart fynd!
Prisvärt bubbel
7628. Pongrácz Brut. Sydafrika. 109 kr.
Pinot Noir är med 63 procent huvuddruvan i det här vinet. Resten är Chardonnay. Vinet är brödigt med inslag av mjölkchoklad och gula äpplen. Mycket gott som aperitif eller till lätta fiskrätter och skaldjur.