Annons
Nyheter

India touchdown

Nyheter • Publicerad 2 september 2010

Så har jag för fjärde gången i livet landat på indisk mark och med tåg, detta underbara fortskaffningsmedel i detta land, och tillsammans med sju andra IM-volontärer rest till staden Dehradun vilken är beläget cirka sex timmar norr om New Dehli. Här skall vi genomgå en introduktionskurs om IM:s verksamhet i Sydasien samt besöka de projekt som organisationen bedriver i närheten. Ikväll ska vi på en ”cultural show” där elever från en IM-stödd skola ska visa skills på tibetanska danser och innan dess ska vi besöka ett ställe som hjälper leprasjuka i Dehradun.

Indiskt trafikvett är något som är totalt oundvikligt att inte slås utav. Hur mycket du än färdats med testosteronstinna indiska chaufförer vänjer du dig aldrig vid den nära döden-upplevelse som en tur i den indiska trafiken innebär. För att i någon mening exemplifiera detta kan man lyfta fram tre huvudkategorier som gäller to make it:

Annons

Tuta som ett svin när du kommer bakifrån.

I Indien, till skillnad från Sverige, är ett rejält tut inte synonymt med ”du är en idiot och jag tutar för att kunna få utlopp för min svenssonslivstristess” utan i de flesta fall en fin gest som säger ”hej kompis och kära medmänniska, här kommer en medtrafikant som är lite småsugen på att köra om dig då jag har bråttom till en grej, lugnt eller?”.

Var snäv i kurvorna och i hur nära du kör bredvid gående.

Så länge man tillämpar tuta-regeln får man hur snävt och tight det är mellan andra fordon, människor eller feta betongsuggor köra helt på marginalerna för vad som anses som safe. För att bäst beskriva den typ av hard balls-attityd som gäller i Indien lämpar sig boråstermen ”brôtigt” oerhört väl för denna situation.

Reagera på allt i trafiken med den patenterade indiska nickningen

Den indiska huvudskakningensom i sig förtjänar en avhandling (och också ett senare blogginlägg) är ett utmärkt sätt att respondera på allt vad dina medtrafikanter vill säga dig. Huruvida det betyder "ja", "nej" eller "du luktar djur" framgår inte och det är också det som är charmen med denna gest.

Namaste!

Viktor Åberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons