Annons
Nyheter

En typisk dag på skolan

Nyheter • Publicerad 17 september 2010
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 

06.00 Inte sedan mina dagar som brevbärare på Nedre Byttorp har jag behövt pallra mig upp så tidigt på regelbunden basis som jag nu gör. Skillnaden dessa mornar emellan var att jag på Bockasjögatan satt i 'lösen' och sortera postorderskuponger innan 504 66-rundan kallade medan jag här mest ligger och lyssnar på fem buddhistiska hymner som barnen sjunger om och om igen fram tills frukost.

07.00 Till frukost serveras Timmo vilket lättast kan beskrivas som en bulle bestående av mjöl, vatten och salt som smakar precis ingenting samt te. Som substitut till morgon-TV sätter jag istället på ett avsnitt Family Guy, lutar mig tillbaka och avnjuter mina Timmo med lite jordnötssmör.

Annons

09.10 Morgonsamlingen där alla elever ställer upp sig i raka led på skolgården. Efter detta sjungs den tibetanska nationlsången, den nepalesiska nationalsången, någon av eleverna greppar megafonen och håller ett kort tal på exempelvis ”Misunderstandings and how to avoid them” eller ”This defines a good friend” eller så kommer Mr. Headmaster med en utmärkelse för någon av kidsen som gjort bra ifrån sig.

09.30 Första lektionen startar och för min del bränner jag upp till skolans tredje våning och den 'Class IX' jag har i ämnet 'Social Studies' och försöker bena ut med dem vad rättvisa egentligen är och hur detta är verklighet eller ej i samhället i allmänhet och i det nepalesiska samhället i synnerhet. I diskussionen är lite för många ännu blyga, både inför mig och för diskussioner ö.h.t., och många svar, känner jag, blir en gissning vad eleverna tror att jag vill höra. Med lite mer tid tillsammans tror jag dock att detta blir en barnsjukdom och de verbala fighterna på tredje våning lär inte sky några medel i sin existens. Lektionerna snurrar sedan på fram tills lunch.

12.30 Personalmatsalen är ett anti-upplyst rum i källaren där alla dagens måltider serveras i. Till lunch bjuds ris, någon aubergineliknande frukt och sås. Om man jämför nepalesisk mat med indisk mat skulle jag vilja påstå att den indiska maten är rikare i både smal och kryddning. Den nepalesiska maten är mer back to basic. Att maten är kryddlös råder männen jag sitter vid samma bord bot på genom att till maten sitta och doppa grön chili i salt som de sedan tar med varje ny tugga ris och sås. Jag, som ändå ser mig själv som hyfsat tålig vad gäller stark mat, ville givetvis inte vara sämre. Jag tar den gröna chilifrukten, doppar i saltet, och biten av en ganska rejäl bit tillsammans med en tugga ris. 30 sekunder senare har jag förlorat förmågan att tala utan att hela käften sprängs. Jag sitter givetvis bara och ler och spelar oberörd. Inte ens chans att de skall sätta dit mig så pass tidigt. Lunchen avslutas sedan på mitt rum med frukostens jordnötssmör som svalkande balsam i min brända gom.

13.10-15.40 Undervisningen fortsätter fram tills tjugo i fyra. Vissa dagar anordnas det quiz, andra dagar möter de olika husen som eleverna bor i varandra i fotboll eller basket under de sista lektionstimmarna.

För eleverna som bor på området fortsätter sedan följande schema: 16.30-17.30 - Rast 17.30-19.00 - Självstudier 19.00-19.30 - Kvällsmat 19.30 - Kvällsbön 20.00-21.00 – Självstudier 21.15 - Läggdags

På eftermiddagarna, när undervisningstiden är slut drar jag och 1)okynnessurfar medan munkarna spelas CS, 2) planerar morgondagens lektioner, 3) läser jag lite, för tillfället Mötley Crüe's biografi och 'Det politiska tänkandets historia' 4) kollar på Breaking Bad eller Nip/Tuck tills jag somnar innan 22.00.

Viktor Åberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons