Annons
Nyheter

Valresultatet redan överklagat

Redan innan det definitiva valresultatet var klart har en privatperson överklagat förfarandet.
Nyheter • Publicerad 23 september 2010

Personen hänvisar till att proportionerna mellan erhållna röster och mandat inte är riktig. Det säger förra justitierådet Nina Pripp, ordförandens ersättare i valprövningsnämnden.

– Vi har fått ett överklagande där man anser att det står i strid med hur principen för hur det ska vara och hur resultatet av ett val bör bli.

Annons

Det överklagande som redan kommit, och eventuella framtida överklaganden, kommer förmodligen inte att behandlas förrän i november.

– Det finns bestämmelser i lagen om vad som måste iakttas och vi måste ha ett beredningsunderlag. Så det normala är att den som klagar på ett val, där kommer frågorna upp till prövning någon gång i november, säger Nina Pripp.

Hon satt inte i nämnden efter förra valet och vet därför inte hur många överklaganden som då gjordes och hur snabbt väljare reagerade. Pripp vill därför inte säga om det kan förväntas fler överklaganden i dag än vid tidigare val.

– Men man kan väl tänka sig att eftersom intresset för valutgången är så stort nu och det är så få röster det handlar om för att resultatet ska bli annorlunda, att fler människor än normalt känner sig manade att uppmärksamma frågan.

Valprövningsnämnden har enligt Pripp som en av sina tänkbara möjligheter ett beslut om omval.

– Man kan förordna om omval i den krets som är berörd eller också kan man begära att man ska göra en förnyad sammanställning och rösträkning. Men det är ju så att om man ser att det här felet ändå inte skulle påverka valresultatet då drar man ju inte i gång en så stor apparat.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons