Annons
Nyheter

Valresultatet är klart

Samtliga 6 063 valdistrikt är nu dubbelräknade och inrapporterade till Valmyndigheten.
Nyheter • Publicerad 23 september 2010
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

De rödgröna plus Sverigedemokraterna fick 1 922 röster fler än alliansen, totalt sett när samtliga röster i hela landet är kontrollräknade.

De som räknar röster i kommunernas valdistrikt på valkvällen har instruktioner att vid minsta tvekan om huruvida en röst är giltig räkna den som ogiltig och låta länsstyrelsen avgöra. Och när det arbetet börjar på måndag så hamnar många tidigare ogiltigförklarade röster i partikolumnerna.

Annons

En vanlig anledning ute i distrikten till att ogiltigförklara en röst är att kuvertet inte är riktigt igenklistrat.

– Det är ingen ogiltighetsanledning så den rösten räknar vi som giltig, säger Anita Attersand, valhandläggare vid länsstyrelsen i Stockholm.

Inte heller valsedlar där väljaren kryssat för två kandidater ska ogiltigförklaras. Konsekvensen blir bara att länsstyrelsen bortser från alla namn men ger rösten till det aktuella partiet.

Den allra vanligaste anledningen till att en valsedel inte räknas är att den är blank. Numera tillhandahålls också blanka röster vid vallokalen, eftersom de redovisas separat i valresultatet.

I årets val fanns sju valsedlar där väljaren kort och gott skrivit alliansen. De ogiltigförklarades inte. Men dem har naturligtvis inte något av regeringspartierna glädje av, eftersom vi röstar på partier och inte partikonstellationer.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons