Annons
Nyheter

Valets ödesstund är här

Mer än en miljon röster kan stå på spel när partierna drabbar samman i SVT:s slutdebatt på fredagskvällen.
Nyheter • Publicerad 17 september 2010

Den tillmäts stor betydelse av partierna. De kan räkna med att över en miljon människor följer sammandrabbningen i tv-soffan och många av dem har ännu inte bestämt hur de ska rösta.

De senaste mätningarna tyder på att 10–20 procent av de 7,1 miljoner röstberättigade ännu är osäkra vilket kan innebära så många som 1,4 miljoner.

Annons

Övat i låtsasdebatter

En Sifo-mätning för en vecka sedan visade också att omkring 1,2 miljoner väljare då kunde tänka sig att byta block.

Debattformen följer strikta traditioner. Var och en av partiledarna får lika mycket tid på sig för att debattera. Ämnena hålls hemliga tills en halvtimme före sändning.

Tittarsiffrorna för slutdebatten var 2002 1,6 miljoner. De sjönk en del 2006 och hamnade på knappt 1,3 miljoner.

Partiledarna från alla sju riksdagspartierna deltar. Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson får däremot inte vara med.

Partiledarnas medarbetare har inför debatten plockat fram den senaste statistiken om till exempel arbetslösheten och dubbelkollat siffror och påståenden. Att komma med felaktigheter i tv skulle vara ett kraftigt bakslag. Partiledarna har också slipat på sina argument genom låtsasdebatter med medarbetarna.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons